Gazdaság

Forinthitel és dollárbetét a nyerő?

A dollár és az euró egymással, illetve a forinttal szembeni alakulása nemcsak a spekulánsokat érdekelheti, de fontos lehet a külföldre utazóknak és mindazoknak, akik devizában adósodtak el.

Mellékhatások 

Megoszlik a piac véleménye arról, hogy meddig tarthat az euró mélyrepülése, de várhatóan csak az amerikai kamatemelési ciklus vége parancsolhat megálljt. A dollár erősödésének azonban számos fontos következménye van. Egyrészt mindannyian érezni fogjuk a saját bőrünkön az üzemanyagárak emelkedését. Másrészt a gyengülő euró hozzájárulhat az öreg kontinens versenyképességének helyreállításához. Márpedig Magyarországon nehéz a jelenleginél gyorsabb GDP-növekedést elképzelni, amíg a német, francia és az olasz gazdaságok össze nem szedik magukat.

Az elmúlt időszakban nőtt a volatilitás a különböző devizapárokban és a forint is hullámvasutazott egyet, mielőtt visszatért volna a jelenlegi szintjére. A legfontosabb változás természetesen az euró/dollár keresztárfolyam elmozdulása volt. Miután éveken keresztül attól volt hangos a sajtó, hogy milyen hihetetlen mértékben erősödik az európai közös fizetőeszköz a dollárral szemben, márciusban, 1,32 euró/dollárnál fordult a trend és az uniós deviza gyengülni kezdett.

Amilyen meredek és váratlan volt a dollár zuhanása, olyan felkészületlenül érte a piacot a zöldhasú erősödése. Már csak azért is, mert azok a tényezők, amelyek a dollárt a mélybe küldték, döntően változatlanok.

A forint tartja magát

Továbbra is jelentős külkereskedelmi és költségvetési deficittel rendelkezik az USA, és a kínai nemzeti deviza, a reminbi kezét sem engedték el a kínaiak. Ennek ellenére az amerikai kamatemelések megtették a hatásukat és képesek voltak megfordítani az apályt. Mostanra a dollár közel 15 százalékot erősödött és immár az 1,20-as szint kapuját döngeti. Abban az esetben, ha a most tapasztalható momentum fennmarad, akkor aligha lesz képes ez a technikai szint megállítani a zöldhasú drágulását.

A miáltalunk elsősorban meghatározó euró/forint viszonylatban azonban kevéssé fogja éreztetni a hatását a dollár erősödése. Az elemzők többsége a 250-255-ös sávba várja a hazai és az európai fizetőeszköz árfolyamát. Természetesen van egy pár külföldi elemző, aki már évek óta publikálja az összeomlás-elméleteit, majd kénytelen magyarázatot találni arra, hogy ez miért nem következett még be. Félreértés ne essék, ezek az elemzők nem tévednek. A tankönyvek szerint a forint útja már ki van kövezve a mélybe, csakhogy vannak olyan tényezők (magas kamatok, lakossági devizahitelfelvétel), amelyek a jelen szinten tartják az árfolyamát.

No, de ha esetleg jönne is az az összeomlás, aligha most fog, úgyhogy nem érdemes a külföldi nyaraláshoz szükséges valuta vásárlását koraira időzíteni. Jellemző, hogy pár forinton próbálunk spekulálni, pedig nem lehet és nem is érdemes. Különösen nem szabad hetekkel, hónapokkal előre megvenni a valutát, mert a forintunk a bankban addig is kamatozik, amíg a külföldi bankjegyek a fiók mélyén pihennek.

Dilemmák lakáshitel-felvételnél

Az euró/forint árfolyam alakulása különösen fontos lehet viszont, ha valaki lakáshitel felvételén gondolkodik. A dilemma azok számára, akik támogatott lakáshitelt vehetnek fel, nem dilemma. Ugyanis az államilag támogatott lakáshitelek kamata az új lakásoknál egyértelműen kedvezőbb az euró és a svájci frank alapú hiteleknél.

A támogatott, használt lakásokra felvehető kölcsönöknél szintén a forinthitelt érdemes választani. Jóllehet, a havi törlesztőrészlet helyenként még mindig magasabb, mint a devizahitelek mellett, de amíg a forinthitelnél a havi költség csökkenni fog, addig a devizahitelek kockázata aszimmetrikus, azaz nagyobb az esélye annak, hogy a hitel terhe emelkedik, semmint hogy csökken. Márpedig egy 20 éves hitellel nem jó taktika az, ha egy évig kevesebbet fizetünk, aztán 19 évig pedig többet.

A helyzet már nem ennyire egyértelmű a nem támogatott forint- és a devizahitelek relációjában. Itt a THM-ekben még mindig elég jelentős különbségek vannak. A kockázatokat is figyelembe véve azt lehet mondani, hogy az, aki nem tudja megvárni a forintkamatok további csökkenését, annak talán még érdemes most is svájci frank, vagy euró alapú hitelt választania, de a várakozások szerint az MNB tovább fogja csökkenteni a kamatokat és akkor a forinthitelek már abszolút versenyképesek lesznek.

Ha dollárerősödésre számítunk

Bizonyára sokan egészen más jellegű befektetésen törik a fejüket. Azok, akik bírják a rizikót, de ráuntak a részvényekre, megpróbálhatnak a dollár erősödéséből profitálni. Ugyanis, ha a forint nagyobb mértékben gyengül az amerikai fizetőeszközzel szemben, mint ami a két ország betéti kamatai közötti különbség, akkor nyereséget lehet realizálni.

Miután a forintkamatok jelentősen csökkentek és a dollárkamatok feljebb jöttek az utóbbi hónapokban, így a különbség mára 4,25 százalékosra csökkent és várhatóan tovább szűkül. Ha a decemberre várt kamatokat vesszük alapul, akkor a különbség 3 százalék alá eshet. Márpedig ennél nagyobb mértékű forintgyengülésre van kilátás.

Nézzük meg ezt egy konkrét példán. Ha befektetünk 100 ezer forintot itthon mondjuk évi 6 százalékos kamatra, akkor egy év alatt 106 ezer forintra gyarapodik befektetésünk értéke. Ha ugyanezt a pénzt mondjuk 3 százalékos amerikai betétbe helyezzük, akkor csak 103 ezer forintra nő az értéke, de még nem vettük figyelembe az időközben bekövetkező árfolyamváltozásokat. Tegyük fel, hogy a jelenlegi 205 forintos dollárkurzushoz képest egy év múlva 215 forintot kell majd adnunk egy dollárért, vagyis a hazai pénznem 4,8 százalékot veszít az erejéből. Kezdeti befektetésünk 488 dollárba került, a kamattal növelt 502,4 dollár viszont már a szimpla forintos alternatívánál is kedvezőbb, ugyanis az év végi árfolyammal átszámítva több mint 108 ezer forintot ér. Itt természetesen folyamatosan árfolyamkockázatot fut a befektető, hiszen a dollár/forint iránya bármikor megfordulhat, és dollárgyengülés esetén az alacsonyabb kamatokon túl árfolyamveszteséggel is kalkukálnunk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik