Gazdaság

Veres János: kockázatos devizában eladósodni

Veres szerint a forint elmúlt hetekben bekövetkezett gyengülése ráébresztheti a lakosságot a devizahitelek valódi kockázataira. A lakosságnak kockázatos eladósodni devizában, hiszen a jövedelmei - a kivételektől eltekintve - forintban keletkeznek, s ez igaz azokra a cégekre is, amelyek ugyancsak forintban szerzik a bevételeiket - közölte Veres János.

A pénzügyminiszter úgy látja, hogy most, amikor a forint a sáv erős oldalán időnként 9-10 százalékon, azaz 251-254 forintos euró kurzuson áll, sokan már elgondolkodnak az árfolyam kockázaton, amely esetenként egy autóhitelnél havonta már néhány ezer forintos többletterhet jelent.

A magyar gazdaságnak hosszabb távon nem érdeke az, hogy a forintot a plusz-mínusz 15 százalékos sáv erős oldalán, a 12-14 százalék között jegyezzék az euróval szemben.

A miniszter szerint jelentős, évente akár néhány százalékos növekedési veszteség érheti a magyar gazdaságot, ha a ingadozási sáv erős oldalának szélén jegyzett forinttal csatlakozik Magyarország az ERM II-höz, az euró előszobájához, illetve később az euró zónához – közölte Veres János pénzügyminiszter az Erste Sparkassen Biztosító Rt. budapesti takarékszövetkezeti rendezvényén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik