Gazdaság

Gyurcsány uniós pénzekért lobbizik

Magyarország legalább annyi fejlesztési forrást kapjon, mint amennyit az előző körben csatlakozó országok. Gyurcsány Ferenc ezért lobbizik majd az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján. A kormányfő pénteken ugyanehhez kéri majd a visegrádi négyek támogatását.

László Boglár kormányszóvivő a Népszava kérdésére elmondta: a miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy a 2007-2013. közötti időszakban évente lakosonként legalább 300 euró fejlesztési forrást kapjunk. Ez hét év alatt öt és félezer milliárd forintot jelentene.

A kormányfő a visegrádi országok közös fellépését szorgalmazza annak érdekében, hogy az újak a lehető legtöbb fejlesztési forráshoz jussanak. Gyurcsány erről is tárgyal majd a lengyel, a szlovák és a cseh miniszterelnökkel pénteki találkozóján. Várhatóan egy ezzel összhangban lévő közös álláspontot képvisel majd a négy ország a brüsszeli csúcson. A tanácskozáson Magyarország szeretné elérni, hogy a regionális, határokon átnyúló fejlesztéseket ne számítsák bele az egy-egy nemzetnek jutó forrásba. Ezzel ugyanis tovább lehetne növelni a hazánknak jutó pénzt.

A lap értesülései szerint az érintett tárcák most állítják össze a Magyarország és az éppen 2007-ben csatlakozó Románia részvételével uniós forrásokból megvalósítható közös programok listáját. Az elsősorban infrastrukturális és területfejlesztési beruházások ügye lehet a legfontosabb témája az október közepén Bukarestben megtartandó első román-magyar közös kormányülésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik