Gazdaság

2,9 százalékkal nőtt a GDP

Az elemzők és a piac által várt 2,9-3 százalékos növekedés alsó határán nőtt az első negyedévben a GDP.

Öröm

Kedvezően értékeli a GDP-adatokat Katona Tamás, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. Ezért reálisnak látszik a szaktárca egész évre vonatkozó 3,5-4,0 százalékos növekedési prognózisa – véli az államtitkár.

Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,9 százalékkal nőtt 2005 első negyedévében – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye. A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési index 3,5 százalék. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék az első negyedévben.


A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 1,5 százalékkal nőtt. A szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 3,6 százalékkal volt több mint 2004 első negyedévében.


A KSH – a korábbi 4-ről, 4,2 százalékra – módosította a 2004-re vonatkozó, egész éves GDP adatait.


Ez az adat az utóbbi időben módosított várakozásokat is alulmúlta. A Gazdaságkutató Intézet (GKI) egy hete módosította éves előrejelzését. Eszerint azzal számolnak, hogy a GDP a korábban várt 4,3 százalék helyett csak 3,7 százalékkal bővül idén. Azonban ez a kiigazított érték magasabb mint a jelenleg közölt érték. Az Ecostat gyorsjelentésében 3 százalékra prognosztizálta a negyedéves GDP-növekedést.


A most közölt GDP adatoknak különös súlyt ad, hogy Veres János pénzügyminiszter a napokban jelenti be, hogy milyen irányba változik hazai gazdaságpolitika. Veres a negyedéves GDP adatok utánra ígérte a gazdaságpolitika korrekcióját; azonban az kikötötte, hogy nem engednek a korábban kitűzött hiánycélokból. Piaci pletykák szerint ez azt jelenti, hogy a korábban zárolt költségvetési kiadásokat végleg befagyasztják.


Elemzők


Nyeste Orsolya, az Erste Bank Rt. elemzője különösen impozánsnak nevezte a 2004-es felfelé korrigált adatokat. Hozzátette, hogy ez a bővülési ütem az idén nem ismétlődik meg, a GDP növekedése a várakozásoknak megfelelően lassult már az első negyedévben is – írja az MTI. Nyeste az idén az év egészében 3,4 százalék körüli bővüléssel számol.


Barcza György, az ING Bank Rt. elemzője kedvezőnek nevezte a naptári hatással korrigált 3,5 százalékos első negyedéves GDP növekedési adatot. Úgy vélte ennek alapján nem megalapozottak az éves szinten 3 százalék alatti növekedést prognosztizálók aggodalmai. Az év egészében a korábban előrejelzett 3,5-3,8 százalékos növekedésnél ugyan alacsonyabb, de 3 százalék feletti, 3-3,5 százalék közötti növekedést valószínűsít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik