Gazdaság

A PM nem aggódik a leminősítés miatt

Veres János pénzügyminiszter szerint tarthatóak az eredeti hiánycélok és a magyar állampapírok, a Standard & Poor's leminősítése ellenére, továbbra is javasoltak a befektetőknek.

A Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az idén tovább csökken az államháztartás hiánya, az eredetileg megfogalmazott 3,6 százalékos GDP arányos eredményszemléletű, a nyugdíjreform hatásával korrigált államháztartási hiánycél tartható.

Ennek biztosítéka többek között a mintegy 160 milliárd forintos államháztartási tartalék.
A költségvetési konszolidáció előrehaladását szolgálják egyéb intézkedések is, így július elsejétől az Európai Unión kívüli országokkal folytatott külkereskedelemben visszaáll a korábbi áfa-rezsim, vagyis a vámkezeléssel egy időben kell megfizetni az import esetében az általános forgalmi adót, módosul a Szerencsejáték törvény és változások várhatók a járulék szabályokban is annak érdekében, hogy a járulékbevételek növekedjenek, többen fizessenek járulékot, illetve hozzájárulást.

Veres János pénzügyminiszter már több alkalommal elmondta: az ez évi hiánycél csak intézkedésekkel teljesíthető, s ezekre sor fog kerülni.

Bár a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet pénteken módosította a hosszú és rövid lejáratú belföldi állampapírok besorolását, ezek továbbra is a befektetőknek ajánlott kategóriában maradtak. A hitelminősítő intézet is úgy látja, hogy a magyar gazdaság kilátásai kedvezőek.

A magyar állampapíroknak a minősítése most megegyezik az unióhoz május elsején csatlakozott országok közül Lengyelország, Lettország, Litván és Szlovákia állampapírjaiéval – áll a pénzügyi tárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik