Gazdaság

A fix tarifáért demonstráltak a fővárosi taxisok

Mintegy 100 fővárosi taxis tiltakozása jeléül 14 órakor konvojban vonult át a Felvonulási térről a Főpolgármesteri Hivatal, majd a Gazdasági Versenyhivatal elé.

Bakucz József, a demonstráció egyik szervezőjének, a Taxi-gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke: a Főpolgármesteri Hivatalnál petíciót adtak át, amelyet Tiba Zsolt főjegyzőnek címeztek. Ebben arra kérik: szakmai tekintélyét vesse latba azért, hogy május 26-án a fix tarifáról a közgyűlésben szavazzanak.

A szervező utalt arra, hogy a múlt héten hidegzuhanyként érte a taxisokat Böhm Andrásnak, a fővárosi SZDSZ frakció vezetőjének nyilatkozata, miszerint korábbi álláspontját feladva visszakozott a fix tarifa támogatásától.

Bakucz szerint a budapesti taxis társadalom sajnálatos módon politikai játszma részévé vált. A petíciójukban felhívják a figyelmet arra is, hogy hamarosan kezdődik az idegenforgalmi szezon, és félő, hogy a budapesti taxit szabályozatlansága és kiszámíthatatlansága miatt ismét feketelistára teszik a világhálón a legtöbb turistát Magyarországra küldő országok. Az elnök utalt az elmúlt években nagy visszhangot kiváltott 20-50 ezer forintos taxiszámlákra.

Remélem, hogy sikerül a héten a fővárosi közgyűlés elé vinni a fix tarifa ügyét, és mint a többi uniós nagyvárosban, úgy Budapesten is kiszámítható, egységes és ellenőrizhető lesz a taxitarifa – emelte ki a szakszervezet elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a fővárosban mintegy 6000 taxis működik, és számukra kedvező lenne a fix tarifa bevezetése, szemben a mintegy 10 taxis fuvarszervező céggel, amelyek szerinte érdekeltek lennének a jelenlegi állapot fennmaradásában. Példaként említette: jelenleg, ha egy taxist telefonon hívnak, akkor annak díja 160 forint, míg ha az utcán leintik, akkor 240 forintról indul a tarifa, és ez mindenképpen a taxis cégeknek kedvez.

A fővárosi taxis demonstráció másik szervezője a Magyar Citytaxisok Országos Szervezete volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik