Gazdaság

Milliárdokat próbálnak behajtani a közműcégek

Az olykor milliárdos nagyságrend ellenére egyre szemérmesebben kezeli fogyasztói tartozását a fővárosi közüzemi társaságok egy része, legalábbis azok, amelyeknek árképzése nagyban függ az államtól – írja a Népszabadság.

A titkolódzás egyik fő oka a Fővárosi Gázművek (Főgáz) Rt. és a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. esetében az, hogy a díjemelések mértékét részben meghatározó, úgynevezett indokolt költségek közül mindig visszatérő vitát jelent a tartozások mértékének elismertetése az energiahivatallal. Az Elmű adósairól mindössze annyit árul el, hogy a budapestiek túlnyomó többsége mára fizetőképesebbé vált.

Pontos adatokat a gázszolgáltató sem szívesen közöl, de valamelyest beszédesebb: a cégnek a fűtési szezon végén átlagosan 2,5-2,8 milliárd forinttal szoktak tartozni. Ez az éves árbevétel 2-2,5 százaléka körüli összeg. A behajtás hatékony eszköze a háromszori felszólítás: a kikapcsolást a többség nem várja meg.

Közlékenyebbek azok a cégek, melyek árait az önkormányzat határozza meg. A Főtáv Rt.-nek a március 31-i állapot szerint csaknem kétmilliárd forinttal tartoztak, ebből több mint 1,1 milliárddal a lakosság. A csatornadíjak nagy részét a Díjbeszedő Rt., egy kisebb hányadát pedig a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Rt. számlázza és szedi be. A lejárt határidejű tartozások meghaladják a 2,5 milliárd forintot, ebből kétmilliárdos a lakossági tartozás. A legkevesebbel, tavaly év végi adatok szerint 172 millió forinttal, a Fővárosi Vízművek Rt.-nek tartoznak a háztartások, 409 millióval a közületek. A cégnek jelenleg csupán ötven peres ügye van. Ahol lehetőség van rá, korlátozzák a szolgáltatást, de leginkább a tavaly augusztustól bevezetett, ötszörös büntetőtarifa riasztja vissza a fogyasztókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik