Gazdaság

Nincs megegyezés a fix taxi-tarifáról

Májusban sem tárgyal a fővárosi önkormányzat a fix áras taxi-tarifa bevezetéséről - nyilatkozta Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője. A Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai Bizottságának szocialista elnöke ugyanakkor meglepőnek tartja a szabaddemokrata politikus nyilatkozatát.

Jelenlegi formájában nem támogatják a kereskedelmi bizottság elnöke által jegyzett javaslatot – mondta Bőhm András. A politikus közölte: egységes szabályozásra van szükség. Ha ennek több eleme megjelenik majd az anyagban, akkor tárgyalnak a javaslatról. Ez nyár végéig várható (a tárgyalást már április hónapban is elhalasztották). Az SZDSZ korábban már tudatta, hogy a taxi drosztokkal együtt kívánja kezelni a fix árral összefüggő javaslatot.

Az Országgyűlés az önkormányzatokat még tavaly októberben hatalmazta fel az ártörvény módosításával a taxitarifa fixálására: addig csak az alkalmazható legmagasabb árat szabhatták meg. A Rusznák Imre (MSZP) kereskedelmi bizottsági elnöke által szorgalmazott fix áras taxizásról szóló rendelet a taxis cégek szerint 60 százalék körüli áremelést idézne elő. A fuvarszervező taxis cégek nem, az úgynevezett “mezítlábas”, szervezeten kívüli taxisok viszont támogatják a bizottsági elnök indítványát. Törvénysértőnek tartja és ezért ellenzi a javaslatot a Gazdasági Versenyhivatal, s nem támogatja azt a gazdasági tárca sem.

Rusznák Imre ugyanakkor Bőhm nyilatkozata után közölte: az SZDSZ képviselője mindhárom alkalommal részt vett az ötpárti egyeztetésen, s pártja nevében egyetértéséről biztosította, és egyetlen egyszer sem jelezte, hogy az SZDSZ-nek kifogása vagy módosító javaslata lenne a készülő előterjesztéssel kapcsolatban.

“A tervezett változtatásokkal a taxisok döntő többsége és a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség is egyetért. A fuvarszervező cégek tulajdonosainak és vezetőinek nem áll érdekében a módosított rendszer elfogadása” – áll a Rusznák közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik