Gazdaság

Guinness rekorddal indul a Wewalka pályafutása

Celldömölkön 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet nyitott az osztrák Wewalka. A sütöipari cég év végéig 150 munkahelyet teremt a Vas megyei városban. A megnyitón Guinnes rekordot is döntöttek a világ lehosszabb almás rétesével.

Pénteken nyitotta meg az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült új üzemét az osztrák Wewalka sütöipari vállalalt celldömölkön. A kizárólag családi tulajdonban lévő sütőipari cég új létesítményét Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Anton Gsellmann, a Wewalka tulajdonosa és Thomas Trummer, ügyvezető igazgatója adta át ünnepélyes keretek között.


A Wewalka a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő sütőipari üzemet épített fel a Vas megyei város határában és a nyár végéig 150 munkahelyet teremt. A cég osztrák tapasztalatokra alapozva Magyarországon a friss, finom-péksüteményekre – minden alkalomhoz illő édes és pikáns, snack és családi termékekre – specializálódik majd.


A gyár avatóval egyidőben celldömölkön új Guinness record is született: a Wewalka, cukrászati termék és péksüteménygyártó üzem munkatársai a gyár megnyitása alkalmából 70 méter hosszú almás retest készítettek. Az óriás süteményen 4 ember, 4 napon át, napi 12 óra munkával dolgozott és 420 kilogramm alma, 280 kilogramm liszt és 600 darab tojás felhasználásával készítették el.
A „Világ leghosszabb rétese” címet Olaszországtól hódították el a celldömölkiek, 2003-ban a dél-tiroli Terlanban 52,9 méter hosszú rétest sütöttek.


A Guinness rekord megdöntése során a bírálók nagyon szigorúan veszik az előírásokat és mindent pontosan dokumentálnak: a rétesnek ugyanúgy kell kinéznie arányait tekintve, mint egy átlagos méretű rétesnek. Az elbírálásnál elsősorban a sütemény hosszúságát nézik, de mellette figyelik a magasságát, szélességét, és az összetevőit valamint az elkészítési módját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik