Gazdaság

Gyógyszercégekkel egyeztetett a kormányfő

Több készítményre bevezetnék a fix támogatási díj rendszerét, amely az azonos hatóanyagú szereknél, a legolcsóbbra állapítja meg a támogatás összegét, vagyis a drágább gyógyszer a patikában is többe kerülne – mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter, miután az Egis, a Richter és a Teva vezetőit munkamegbeszélésen fogadta a kormányfő.

Ezzel a lépéssel patikák árréstömegét megtartva abban akarják érdekeltté tenni a gyógyszerészeket, hogy az olcsóbb gyógyszereket részesítsék előnyben.

A kormányfő és miniszterei – Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Rácz Jenő egészségügyi miniszter – arról cserélt eszmét, Orbán István az Egis, Bogsch Erik a Richter Gedeon és Rózsa András a Teva Magyarország Rt. vezérigazgatójával, hogy miként vehetnek részt a “21 lépés a magyar egészségügy megújításáért” programban.

Hangsúlyozta, hogy a tervezett intézkedések között szerepel az úgynevezett fixesítés folyamatos kiterjesztése, azaz a legolcsóbb referencia gyógyszer támogatási összegét kapja meg a drágább készítmény. Az azonos hatásmechanizmusú gyógyszerek, az úgynevezett helyettesítő készítmények listáját már a lakosság is olvashatja a www.drinfo.eum.hu internetes portálon – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik