Gazdaság

Bóvli lett a GM-ből

Az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön befektetési szint alá rontotta a GM és a Ford besorolását.

Az amerikai Standard & Poor’s hitelminősítő csütörtökön befektetési szint alá rontotta a két legnagyobb amerikai autógyár, a General Motors és a Ford adósosztályzatát, a két cég növekvő értékesítési nehézségei, piacvesztése miatt a japán versennyel szemben.


A General Motors esetében további bizonytalansági tényezőnek nevezte a hitelminősítő, hogy a Kerkorian-féle Tracinda Corp. növelni akarja részesedését a cégben. Csütörtöki beszámolók szerint a kaszinótulajdonos milliárdosnak a cég pénzügyi részlegére fáj a foga.


A General Motors hosszú lejáratú besorolását BB-re rontotta a hitelminősítő az eddigi BBB mínuszról, további leértékelést valószínűsítő negatív kilátással. A Ford új osztályzata BB plusz, ugyancsak negatív kilátással, az eddigi BBB mínusz helyett.
A Ford nyilatkozatban tiltakozott a leértékelés ellen, mondván, hogy a Standard & Poor’s nem vette figyelembe az új termékek sikerét.


A hírre a General Motors irányadó, 2033-ban lejáró, 8,75 százalékos kamatú kötvényeinek ára 74 százalékra esett az addigi 79 százalékról. Az amerikai kincstárjegyhez képest 0,6 százalékpontra nőtt a hozamfeláruk az addigi 0,5 százalékpontról. A Ford 2013-ban lejáró, 7 százalékos kamatú adósságpapírjának hozamfelára 0,6 százalékponttal 4,6 százalékpontra bővült.
A leminősítés miatt számos nagy befektetési alap kénytelen eladni most a General Motors és a Ford adósságát, sőt, részvényeit is, mert nem tarthatnak befektetői szintnél alacsonyabbra értékelt vállalati papírokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik