Gazdaság

Új kapcsolat Románia felé

400 kilovoltos távvezeték épül Békéscsaba és Nagyvárad között 5 milliárd forintért. A vezeték legkorábban 2008-ra készül el, és a nagyfogasztók érdekében van rá szükség.

Mivel a hazai villamoserőművi kapacitásokat a közfogyasztók szinte teljesen kihasználják, a nagyfogyasztók folyamatosan energiaszűkében vannak. Ezért a Magyar Villamos Művek új távvezeték kiépítéséről állapodott meg Romániával.


A két ország között ez a második vezeték – közölte a FigyelőNettel Tringer Ágoston, az MVM osztályvezetője. Az új összeköttetés fő indoka, hogy a megnövekedett villamosenergia-szállítások szükségessé teszik az összeköttetések erősítését.


Az új távvezeték a kapcsolódó beruházásokkal együtt magyar részről közelítőleg 20 millió euro (40 kilométer hosszon), román oldalon 30 millió euro (93 kilométeren) ráfordítást jelent. Mindkét fél a saját területen történő beruházása maga finanszírozza. A beruházást várhatóan 2008 első felében fejezik be.


Horvátország irányába szintén szükség van egy további 400 kilovoltos távvezetéki kapcsolat kiépítésére a meglévő, Hévízről induló összeköttetésen túlmenően. A magyar oldalról Pécs térségében a fejlesztések már megvalósultak, a horvát féllel szándéknyilatkozat van arról, hogy Pécs és az Eszék melletti Ernestinovo között létesítenek kapcsolatot. A vezeték legkorábban 2008-ra készülhet el.


Északi irányban a nagy áram-behozatali igény miatt lenne szükséges a távvezetéki kapcsolat bővítése – mondta korábban a távirati irodának Tari Gábor, az MVM hálózati igazgatója. A meglévő két vezeték mellé egy újabb 400 kilovoltos vezeték terve merült fel Sajóivánka és Rimaszombat között, ez 2010-ig megvalósítható lenne. Vizsgálják egy másik összeköttetés lehetőségét Győr és Pozsony között, felhasználva a Győr-Bécs összeköttetést.


Ezek – kihasználva az ország kedvező földrajzi fekvését – tovább erősítik a magyar átviteli hálózat központi szerepét az európai áramkereskedelemben, fordítókorongot képezve a nagy áramszállítási útvonalak között. Az új létesítések bővítik a jelenlegi szűkös határkeresztező kapacitást, és kihasználják Magyarország tranzitlehetőségeit – tette hozzá az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik