Gazdaság

Jönne a Gazprom

A Gazprom érdeklődik a Mol 11,8 százalékos állami pakettje iránt, kicsi azonban a valószínűsége, hogy hozzá tud jutni.

Megfontolás tárgyává teszi a Gazprom az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. Mol-pakettjének megvételét – nyilatkozta Alekszej Miller, a társaság vezérigazgatója. Az orosz gázipari óriás tehát továbbra is nyitott az itteni szerepvállalásra, a magyar miniszterelnökkel való találkozás pedig jó apropót teremtett ahhoz, hogy ennek a szándékának hangot is adjon. A hír azonnal élénkülést okozott a Mol-részvény piacán, a papír a következő két kereskedési napon felülteljesítette a piac átlagát.

A Gazprom vételi kilátásai azonban nem túl jók. A Mol 11,8 százalékos állami pakettjének értékesítése ugyan az idén nagy valószínűséggel megtörténik, ám gyakorlatilag a nullával egyenlő annak valószínűsége, hogy orosz befektetőhöz kerüljön a csomag. Mégpedig azért, mert az idei privatizációs bevételek sarokkövét képező pakett esetében szinte elképzelhetetlen az egybefektetős modell elfogadása. Az ÁPV Rt. ugyanis támogatja a Mol stratégiájának azon elemét, mely szerint az olajcégben való tulajdonszerzésnél preferálni kell a pénzügyi befektetőket.

Ám ha ettől a körülménytől esetleg eltekintünk, akkor is jó okkal feltételezhető, hogy a kulcsfontosságú iparágak esetében az ÁPV Rt.-nél az orosz befektetők a nem támogatott vevők közé tartoznak. Ezt mutatja az is, hogy a tavaly gyorsított eljárás keretében eladott 10,5 százalékos állami Mol-pakettből sem jutott egy darab sem az orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Banknak.

A Mol erősödését a Gazprom-hír mellett az is támogathatta, hogy az ING megerősítette a papírra vonatkozó vételi ajánlását, s 18 ezer forintra növelte célárfolyamát. A megnövelt árvárakozás egyik eleme: a befektetési bank szerint az olajtársaság eredménye 2005-ben meghaladhatja a sokak által megismételhetetlennek tartott 2004-es rekordértéket. A 2109 forintos egy részvényre jutó eredményre vonatkozó 2005-ös várakozás több mint 5 százalékkal haladja meg a 2004-es értéket és a piaci előrejelzések konszenzusát.

A befektetési bank természetesen nem véletlenül optimista, az iparági környezet továbbra is rendkívül kedvező a Mol számára – mind az olajárak, mind a finomítói árrések tekintetében. Egyelőre semmi jele a változásnak, így a magas profitabilitás időszaka tovább folytatódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik