Gazdaság

Aprózzák

Két vezető tőzsdei cég is részvényfelosztással próbálja vonzóbbá tenni papírjait a befektetők számára.

A Mol és az FHB közgyűlési meghívójában is szerepel napirendként a részvények névértékének csökkentése. Részvénysplit vagy részvényfelosztás, aprózás alatt azt értjük, ha egy társaság több részre osztja részvényeit a névérték csökkentésén keresztül. A split a részvények számának megnövelésével egy időben csökkenti az adott értékpapírhoz rendelhető társasági vagyon mértéket. Ez praktikusan úgy néz ki, hogy a részvényes összvagyona a split miatt nem változik, csak több, alacsonyabb árfolyamú részvényt birtokol azonos összértékben.

Az elmúlt években az OTP, a Globus és a BorsodChem hajtott végre részvényfelosztást a pesti tőzsdén, ehhez a táborhoz kíván most csatlakozni az olajcég és a jelzálogbank. Minkét társaság részvényei a korábbi 4-7 ezer forintos tartományból magasan 10 ezer forint fölé emelkedtek, így lehetőség kínálkozott rá, hogy a papírok likviditását a darabszám növelésén keresztül javítsák.

A nagyobb részvényszám önmagában nem jelent plusz részvényesi értéket, azonban gyakorlati tapasztalatok alapján a befektetők általában pozitívan értékelik a megnövekedett likviditást. A kisbefektetők számára pszichológiai hatása is lehet a részvényfelosztásnak, szívesebben bekapcsolódnak az adott papír kereskedelmébe, ha annak darabja például nem 15 ezer, hanem csak 1500 forintba kerül.

Sem az FHB, sem a Mol esetében nem ismert még a tervezett részvénysplit mértéke, elképzelhető 1:10-hez való osztás, de a mérték lehet ennél kisebb is. Mindenesetre amennyiben a részvényfelosztás megvalósul, úgy 10 ezer forint alá kerül, de akár az 1000-2000 forintos tartományba süllyedhet az új árfolyam.

A likviditás növekedése elsősorban az FHB számára lehet fontos, ugyanis a jelzálogbank piacán az aktív időszakokat sokszor szabdalják eseménytelen periódusok. A jelzálogbank 6,6 millió darab részvényének több mint fele vagy szakmai partnerek, vagy az állam kezében van, a maradék részvényszám kevés ahhoz, hogy egy papír a blue chipeket megközelítő likviditásra tegyen szert. Hasonló helyzetben van egyébként még a Démász is, ahol azonban egyelőre nem találtak meghallgatásra a splitet sürgető javaslatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik