Gazdaság

Kifüstölés

A Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Délhús Rt. szerezte meg a Pick Szeged Rt. csaknem egyharmadát.

Megint meglepte a befektetőket az Arago Rt., amely több éve akar túladni a Pick Szeged Rt.-n. Miután visszavásárolta a fél éve a Román Gyula érdekeltségébe tartozó R-KO-N Kft.-nek eladott 25,75 százalékos Pick-csomagot, szinte azonnal értékesített egy 31,21 százaléknyi pakettet a Délhúsnak.

A szakmában megindult a találgatás, hogy miért csak az 5,45 százalékkal megtoldott „volt R-KO-N pakettet” engedte át a Leisztinger Tamás vezette Arago a Délhúsnak, miközben már két éve hiába keresi a szalámi-csoport vevőjét. Nem meggyőző ez ügyben Kovács Tamásnak, az Arago vezérigazgató-helyettesének, a Pick Szeged igazgatósági elnökének magyarázata, amely szerint az Arago csak az opciós jogával akart élni a visszavásárlásnál.


Kifüstölés 1

Csányi Sándor a Délhúsnál. Tovább vásárol.

KONCENTRÁCIÓ. A Délhús 99,14 százalékát birtokló holland International Meat Trading and Investment Company mögött álló Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató minden bizonnyal nem fog megelégedni a tavaly ősszel az érdekeltségébe került Délhús után a piacvezető Pick alig egyharmadával. Késleltetheti azonban a teljes Délhús-Pick-fúziót a fél év alatt felgyorsult piaci koncentráció, ugyanis olyan könnyen megszerezhető „falatok”, mint a Zalahús, átmenetileg eltéríthetik a sokat akaró befektetőt. (A Zalahúst a napokban vette meg a RE-N Kft., amely mögött a szakértők Csányit sejtik.) Fórián Zoltán, az Agrár Európa tanácsadó cég igazgatója szerint már amúgy is olyan gyors a koncentráció, hogy néhány hónap alatt kialakul a húsipar végleges szerkezete, amelyben három-négy nagy, versenyképes csoport osztozik. Az egyik várhatóan a Délhús-Pick lesz.

Kovács Tamás szerint még semmi sem változott: az igazgatóság jelenleg is a tavaly szeptemberben elfogadott stratégia megvalósításán fáradozik, amely a specializálódást, a vásárolt húsból készített prémium kategóriájú termékek gyártását irányozta elő. A stratégia azonban eddig nem hozta meg a várt sikert: a 3,27 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság 5 milliárd forintot meghaladó konszolidált veszteséggel zárta 2004-et, s ez jól jöhetett Csányinak az ártárgyalásokon. Piaci vélemények szerint a korábban 16-18 milliárd forint értékűre taksált Pick-csoportból – az azóta már kiárult Herz, Ringa és Szegedi Paprika nélkül – 7-11 milliárd forintért fog majd végleg kiszállni az Arago. Utóbbi már eddig is jól megszedte magát a Picken, hiszen a részvények mintegy 20 milliárd forintos felvásárlását eleve a Pick 34 milliárdos saját tőkéjéből finanszírozta (Figyelő, 2004/17. szám).


Kifüstölés 2

A húsiparnak előnyére válna a koncentrálódás, különösen akkor, ha a közös tulajdonosi körhöz kapcsolódó húsipari cégek irányítása, beszerzése, értékesítése is egy kézben összpontosulna. Relatíve kis mérete miatt a Délhús-Pick Szeged csoport persze még mindig háttérbe szorulna a globális csoportokhoz képest, amikor a nagy kereskedelmi láncokkal szemben kell fellépni. Egyébként sem a magyar szemet kápráztató nagy forgalmi adatokon fog múlni az új húsipari hatalom sikere. A Pick szalámi versenyképes az uniós piacokon, bár a hírnevének, minőségének nem tett jót az előző befektető egyoldalú pénzügyi szemlélete.

HOZADÉK. Jó banki lehetőségekkel és némi szakmai elhivatottsággal rendelkező új tulajdonos – mint amilyen Csányi Sándor – sokat hozhat a szalámi-csoport presztízsének, de még inkább a finanszírozásának javításában már azzal is, hogy kedvezőbb rövid lejáratú hiteleket tud szerezni a jelenleg 7,8 milliárd forint rövid és 8,2 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsönnel gazdálkodó társaságnak. Elvben elképzelhető, hogy a nyilvánvaló kereszttulajdonlás kapcsán, és a szokásosnál sokkal kedvezőbb hitelek miatt tiltakozni kezdenek az OTP-részvényesek, ám Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének vezetője szerint ilyen fejlemény nem valószínűsíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik