Gazdaság

Priccsparti

Amerika legismertebb háziasszony-médiasztárja hirtelen jutott el a csúcsról a börtönig, ma viszont hatalmas energiával készül a visszatérésre. A kisbefektetők bíznak benne.

Öt hónap semmittevéssel 600 millió dollárt keresni – nem csekélység. Ez az összeg még akkor is vonzónak tűnik, ha a közel fél évet rács mögött kell érte eltölteni. Az a hölgy azonban, akinek mindez – cége részvényeinek felértékelődése révén – sikerült, ma első látásra inkább bizonytalannak tűnik, mint boldognak.

Martha Stewart, Amerika kedvenc tévésztár-háziasszonya, életmóddiktátora, szakácsguruja, valamint kertészeti szakértője a fellegekből zuhant a mélységbe három évvel ezelőtt, amikor bennfentes részvénykereskedés gyanúja vetült rá. Az ígéretes rák elleni készítményen dolgozó ImClone Systems papírjainak boldog tulajdonosa volt, s egy szép napon állítólag jó barátja, a társaság – ma már 7 évi börtönbüntetését töltő – vezérigazgatója szólt neki, hogy rossz hírek fognak érkezni a vakcina engedélyezésével kapcsolatban. Martha 2001. december 27-én eladta részvényeit, melyek néhány nappal később – amikor újabb vizsgálatokra kötelezték a céget a szer hatásosságát bizonyítandó – a mélybe szakadtak, értékük több mint felét veszítve el egy hét alatt. 


Priccsparti 1

Martha Stewart szabadulásakor…

Amerika egyik kedvenc dívája sikerei csúcsán a saját nevével fémjelzett cég, a Martha Stewart Living Omnimedia (MSO) elnök-vezérigazgatója volt. Amikor megvádolták, hogy nem mondott igazat részvénytranzakcióival kapcsolatban, s nyomozás akadályozása miatt börtönbüntetésre ítélték, lemondott tisztségéről. Egy éve szinte mindenki temette a tévésztárt – a barátok száma hirtelen megfogyatkozott, az MSO-papírok árfolyama pedig nem tudott magához térni abból a sokkból, amit a névadó fő tulajdonos bukása okozott. A CBS felmondta tévéműsorát, magazinjának példányszáma erősen csökkent, és a hirdetők száma is egyre csak fogyott. Aztán eltelt néhány hónap és a nagy amerikai buktából ismét amerikai álom lett.

SZABADULÁS. Amikor március 4-én Martha Stewart kijött a börtönből, éljenző tömeg várta. Nemcsak rajongói, hanem beosztottjai is hatalmas ovációval fogadták, legalábbis azok, akiket nem érintett a bent léte alatt foganatosított létszámleépítés. Cége körül hisztéria alakult ki a tőzsdén, az MSO-papírok árfolyama megháromszorozódott öt hónap alatt. Ezzel a legnagyobbat maga Martha nyerte, aki a papírok 62 százalékát birtokolja. A léggömb ugyan kidurrant, a nevetségesen túlértékeltnek tartott papírok attól a pillanattól kezdve esnek, hogy a sztár kilépett a börtönkapun és kamerák kereszttüzében elindult megetetni lovait. Az viszont még nyitott kérdés, mi lesz a Stewart-birodalom sorsa.


Priccsparti 2

… illetve a börtönben. Ismét felépíti magát.

Mára ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy a láthatólag megtört test a csúcsra való visszajutásért folytatott rendkívül szívós erőfeszítéseket takar. A múlt év nagy részében az üzletasszony a visszatérés stratégiáján munkálkodott, felépítette az ehhez szükséges csapatot. Megtalálta azokat az embereket, akik nemcsak kellően befolyásosak, de bíznak is benne. Megállapodott az egyik legsikeresebb tévéproducerrel, a valóságshow-műfajban nagyágyúnak számító, többek között a Magyarországon is bemutatott Survivort kitaláló Mark Burnett-tel arról, hogy visszatérésekor új esti reality-műsorral indulhat az NBC-n, emellett egy közönség előtt felvett, naponta jelentkező délutáni show-t is lekötött magának. Az MSO igazgatóságát elkezdte feltölteni a visszatérésen dolgozó emberekkel, köztük az ABC tévécsatorna éppen távozó elnökével, Susan Lyne-nal.

Amikor mindent elrendezett, beindult a gépezet. Népszerűségének rendkívül jót tett, hogy – hagyva a jogi csűrcsavarokat és a lehetséges időhúzást – önként bevonult a börtönbe. A kommunikációs gépezet már harsogta, hogy Martha, aki az egész ImClone-tranzakción nem nyert többet vacak 52 ezer dollárnál, rács mögött van, miközben a befektetők ezreit tönkretevő Enron-, Tyco- és Worldcom-vezetők továbbra is szabadon mászkálnak. A Martha Stewart brandet hanyagoló vonal ellenében a közben vezérigazgatóvá avanzsált Lyne, az igazgatósággal egyetértve, újra előtérbe tolta a főnök személyét, újraélesztették rovatait saját lapjában. A közvélemény egy része ismét Martha pártjára állt, a kisbefektetők pedig ráharaptak az MSO-papírokra, elindítva a 63 éves díva szabadulásának napján kicsúcsosodó tőzsdei lufifújást.

MAGAS FORDULATON. A történet vége még nem egyértelmű. Az MSO 2004-re 60 millió dolláros rekordveszteséget jelentett, és rögzítette: 2006-ig biztos nem termel profitot. A tévéműsorokba majd csak szeptembertől lép be a még hat hónapig házi őrizetben levő Martha, ráadásul az ottani bevételek többsége az NBC-t tulajdonló General Electric, illetve a sztár magánszámlájára megy. Magazinja olvasottságáról, hirdetési bevételéről, valamint bútorkollekciója eladásairól egyelőre nem rajzolódik ki tiszta kép, ám a gépezet magas fordulatszámon zakatol: bútorainak új szériája júniusban megjelenik, s hamarosan boltokba kerülnek a Martha képmásával díszített DVD-k és női ruhák is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik