Gazdaság

Mentesítő csomagok

A pénzügyi tárca „akadálymentesítő” adócsomagot terjeszt a parlament elé.

Hosszabb távon elképzelhető az iparűzési adó eltüntetése, az eva kiterjesztése – közölte a pénzügyminiszter. Draskovics Tibor egy szakmai fórumon az iparűzési adóval kapcsolatban kijelentette: első lépésként 2006-ban csökkenteni lehet ezt a közterhet úgy, hogy egy részét nyereségalapra helyezik. A jövő év végén ugyanakkor megszűnhet az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás. A kis- és közepes vállalkozásoknál a társasági adó kulcsa 5-10 millió forintos nyereségig a mai felére, illetve 10 százalékra csökkenthető.

Rövid távon azonban csak kisebb módosítások várhatóak az adórendszerben. A héten a PM egy „akadálymentesítési csomagot” terjeszt be a parlamentnek, amellyel 22 törvényt kíván módosítani. A tárca emellett egy „bürokráciamentesítési” csomaggal is előáll, az a vállalkozások számára egyszerűsíti a hivatali, államigazgatási ügyintézést.

Az akadálymentesítés az adórendszer valamennyi területére kiterjed, így érinti a társasági adó, az szja, az eva, az áfa, a helyi adózás és az illetékfizetés szabályozását. Ezen túl módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt és az államháztartási törvény egyes pontjait is, illetve a könyvvezetési kötelezettségek egyszerűsítését is tartalmazza.

Kedvező parlamenti döntés nyomán várhatóan egyszerűsödik majd a különböző pályáztatott támogatási pénzek igénybevételéhez szükséges papírok beszerzése, amelyeket eddig csak igen hoszszadalmasan lehetett összegyűjteni. Jelenleg a legkülönbözőbb igazolásokat kell bekérni arról, hogy a pályázó cégnek vagy vállalkozónak nincs köztartozása. A tárca olyan módosítást is benyújt a parlamentnek, amelynek értelmében az árbevétel felére rúgó adóalap-kedvezményt vezetnek be az üvegházhatású gázok kibocsátási kvótáinak kereskedelmét végző vállalkozások számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik