Gazdaság

Tükröm, tükröm

Több mint tíz év távlatából már nyilvánvaló, hogy a kilencvenes évek elején fénykorát élő grunge-zene valójában a popkultúra egyik evolúciós zsákutcája volt. Egy radikális éghajlatváltás nyomán 1995 körül szinte az összes grunge-banda eltűnt a rockzene fő sodrából. A zenei törzsfejlődés során volt egy pillanat, amikor a metál, a pszichedelikus rock, és a punk kereszteződéséből megszületett a grunge, amelynek azért kellett kipusztulnia, mert a punkoknak túl metál volt, a metálosoknak túlságosan elvont, míg az „elvontaknak” túlságosan is pop. Viszont 1991 és 1995 között szinte a „vállain vitte” az irányzatot a Music Television, de Európában a „társadalmi beágyazottság” nélküli „hisztériát” elemi erővel mosta el az elektro-punk Prodigy, és a Chemical Brothers. Amikor 1997 körül a Pearl Jam fellépett a Budapest Sportcsarnokban, jobbára az „amerikai kolónia” ünnepelte őket. A grunge tehát speciálisan amerikai ügy volt, ahogyan például a soul zene, vagy a baseball.


Tükröm, tükröm 1

A Pearl Jam nem tűnt el, nem oszlott fel a kilencvenes évek második felében, csak „látványosan” hátat fordított a tömegkultúrának. Nem készítenek klipeket, nem szerepelnek televíziós show-műsorokban, bizonyos számaikat csak bakeliten, a gyűjtők számára jelentetik meg. Azt viszont nem állítjuk, hogy kizárólag a rövidnadrág és a bakancs együttes használatának divatját köszönhetjük nekik.

A Pearl Jam – különösen az első alkotói periódusában – számos pozitív impulzust adott a popnak, gondoljunk csak a 12 millió példányban értékesített Ten című lemezükre, amely még másfél év elteltével is fenn volt az amerikai TOP 20-as listán. Nem csoda, hogy a Rearviewmirror (Greatest Hits 1991- 2003) is jórészt erre alapoz, különös tekintettel az Up című 1-es sorszámú, jobbára a gyorsabb, pörgősebb szerzeményeket tartalmazó korongra. Sajátos szerkesztési megoldásnak fogható fel, hogy a zenekar szerkesztett egy Down címmel ellátott lemezt is, amelyen a kísérletezőbb kompozíciók kaptak helyet.

Pearl Jam: Rearviewmirror (Greatest Hits 1991-2003)Sony/BMG • 16 + 17 szám, 67 + 76 perc, Poptőzsdei árfolyam: ****

Az album mindenképpen jó arra, hogy bebizonyítsa: igaz, manapság már másfelé megy a „forgalom”, de a Pearl Jam a visszapillantó tükörben is jól mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik