Gazdaság

Ezres kérdés

A kedvező piaci hangulat és a magas osztalék kirobbanthatja a Matáv-kurzust a három-számjegyű tartományból.

Több év elteltével ismét ezer forinthoz közelít a Matáv árfolyama; a távközlési papír lassú, de biztosnak tűnő drágulást mutat. Van is mit pótolnia, hiszen az elmúlt két évben szinte teljes mértékben kimaradt a piaci raliból. A papír több forrásból meríthet előnyt, ugyanakkor önmagában egyik faktor sem elég ahhoz, hogy magasba röpítse a kurzust. A Matáv piacán a tavasz közeledtével megélénkültek a hírek, a 70-80 forintos osztalékvárakozásokon kívül hosszú idő után akvizícióról, a Telekom Montenegro kissé bonyolult megszerzéséről hallhatunk.

A montenegrói cég ugyan elhanyagolható méretű a Matáv magyarországi tevékenységéhez képest, ugyanakkor képes arra, hogy árbevétel-soron dinamikát kölcsönözzön a nem éppen a növekedési sztorijáról híres társaságnak. A tranzakció lezárását a hírek szerint hamarosan bejelentik.


Ezres kérdés 1

Az utóbbi években szokatlan akvizíciós lépés ugyanakkor nem veszélyezteti a Matáv osztalékpapír jellegét, részvényeseit a társaság az elkövetkező években várhatóan továbbra is megörvendezteti magas kifizetésekkel, amelyek egyre vonzóbbak lesznek a meredeken csökkenő kamatkörnyezetben. Pontosan ez utóbbi csalhat befektetőket a Matáv köré, elindítva egy felértékelődési folyamatot. A mérleg másik serpenyőjében azonban ott van a vezetékes üzletág, amelynek gyengesége fenyegetheti az osztalékfizetés alapját adó belső cash-flow-t.

A Matáv jövőjének a megítélése meglehetősen ellentmondásos, s ez látszik az elemzői megnyilatkozásokon is: az elmúlt hetekben leminősítésekkel és felminősítésekkel egyaránt találkozhattunk. Az elemzők mindegyike magas osztalékot prognosztizál a következő évekre, ugyanakkor az ajánlásokat illetően nincs konszenzus. A szakemberek egyik fele a jó osztalékhozam és a növekvő eredmény hatására vételre ajánlja a papírt, miközben másik oldal a távoli jövő belső cash-flow-jának visszaesése miatt tartózkodóan fogalmaz. A negatív véleményt hangoztatók általában az angolszász befektetői körből kerülnek ki, akik a saját országaikban szerzett tapasztalatok alapján kétségesnek tartják a vezetékes távközlés jövőjét. Összességében azonban a csökkenő kamatkörnyezet és az optimista piaci hangulat következtében egyáltalán nem kizárt, hogy a Matáv árfolyama maga mögött hagyja a háromszámjegyű régiót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik