Gazdaság

Behálózott belépő

Egyedi technológiája és hálózatbővítési stratégiája adja az értékét a tőzsdére készülő távközlési cégnek.

Elektronikus levélben fogja értesíteni előfizetőit a TvNetWork Rt. arról, hogy alaptőke-emelésre készül, hátha valamelyiküket érdekli a befektetési lehetőség. Egy szélessávú internetre, kábeltévére és telefonszolgáltatásra szakosodott, közepes méretű társaságot szeretnénk építeni, amelyet bevezetünk a tőzsdére” – meséli Kabay Tamás általános vezérigazgató-helyettes. Amikor még csak pár ezer ügyféllel rendelkezett a cég, akkor egy hasonló minimál-pr akciója bejött: a közel 30 magántulajdonos között nem egy olyan előfizető van, aki megragadta a lehetőséget, időben résztulajdont vásárolt, és tartja a papírjait. A társaság hasonló, figyelemfelkeltő akció keretében a múlt héten belépett a Tőzsdeképes Cégek Klubjába, s a második vagy a harmadik negyedévben megjelenik a Budapesti Értéktőzsdén.


Behálózott belépő 1

Kabay Tamás. Hosszú távra gondolkodó befektetőket szeretnének látni.

GYORS FELFUTÁS. A TvNetWork gyökerei Szeged Madártelep elnevezésű lakótelepére nyúlnak vissza. Itt építette ki – először csak hobbiból – néhány vállalkozó szellemű fiatal az ezredforduló táján azt az informatikai hálózatot, amelynek sávszélessége elvileg a még ma is óriásinak tekinthető másodpercenkénti 100 megabites sebességre is képes. Ezen az internet mellett IP alapú telefonos szolgáltatást is lehet nyújtani. Erre kapta fel a fejét egy, az ország különböző részein kisebb kábeltévés cégeket működtető befektetői csoport, amely beszállt a szegedi fejlesztésbe, s üzleti partnereivel együtt ma is fő tulajdonosa a TvNetWorknek. A cég ma 33 településen több mint 10 ezer internet-, illetve 22 ezer kábeltévé-előfizetővel rendelkezik, közel 100 alkalmazottnak ad munkát, tavalyi árbevétele elérte az 1 milliárd forintot. A hálózatépítések és felvásárlások költsége miatt a 2000-es indulás utáni harmadik évben érte el a nullszaldót, tavaly 120 millió forint adózás előtti eredménnyel zárt. Hálózatát 1,5 milliárd forinton tartják nyilván a könyvei, a cég értékét pedig 2,5 milliárd forintra becsülik. Miután a TvNetWork március 17-ére összehívott közgyűlése várhatóan dönt majd a nyílt részvénytársasági forma bevezetéséről, a tervek szerint 180-200 millió forint névértékű részvénycsomagot dobnak piacra, reményeik szerint 400 millió forint jegyzési értéken. „Szeretnénk a tavalyi egyetlen új papír után az idei elsők lenni. A FreeSoft példáját követnénk, hiszen gazdasági mutatóink hasonlóak” – érvel Kabay Tamás. A tulajdonosok egyébként kockázatitőke-befektetőkkel is tárgyaltak korábban, de inkább a nyílt tőkebevonás mellett döntöttek, mert elsősorban nem rövid távra gondolkodó befektetőket szeretnének látni a cégben. Az ideit 2006-ban várhatóan újabb nyilvános kibocsátás követi majd.

PIACI RÉSEK. Egy távközlési hálózat építése persze önmagában csak pénz és üzleti lehetőség kérdése, a TvNetWork azonban – a szegedi kezdeteknek köszönhetően – némileg különbözik a versenytársaitól. „Internetes előfizetőinknek közel felét olyan kapcsolaton keresztül szolgáljuk ki, amelynél a sávszélességet könnyen tudjuk akár másodpercenkénti 100 megabitig bővíteni, ezt a speciális rendszert pedig saját fejlesztésű megoldásainkkal működtetjük” – utal Kabay Tamás a cégnél lévő egyedi tudásra. A nyilvános kibocsátásból befolyó pénzt ennek a hálózatnak a bővítésére kívánják fordítani. Saját építéssel vagy felvásárlással többnyire vidéken, kisebb településeken terjeszkednek, vagyis ott, ahol a versenytársak többsége szerint nem nagyon éri meg. A TvNetWork szerint azonban a kábeltévé-szolgáltatásból befolyó bevétel ma már egy kisebb településen is el tudja tartani a modern hálózatot, és csak türelmesen várni kell, amíg megfelelő igény mutatkozik az internetre és az internetes technológián alapuló telefonra. „Ha a háztartások mellett megjelenünk a helyi iskolában, a polgármesteri hivatalban, a rendelőben, a helyi közintézményekben, és utána azt mondjuk, hogy helyben havi bruttó 1700 forintért korlátlanul telefonálhat mindenki, az már vonzó lehet a kistelepüléseken élőknek is” – mondja Kabay Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik