Gazdaság

Mérsékelt növekedés

admin
admin

2005. 03. 03. 08:00

A GDP a tavalyi utolsó negyedévben az előrejelzéseknek megfelelően, 3,7 százalékkal nőtt.

Mérsékelten növekszik a magyar gazdaság a legutóbbi GDP adatok tanúsága szerint is – állapította meg Lars Christensen, a Danske Bank elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten közzétett számai alapján. Az előzetes számítások szerint a magyar GDP 2004. IV. negyedében 3,7 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A múlt év egészében a növekedés mértéke 4,0 százalék volt.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2004-ben 7,8 százalékkal nőtt, a negyedik negyedévben pedig 0,3 százalékkal bővült 2003 azonos időszakához viszonyítva. Az EU-csatlakozás következtében a támogatási rendszer megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értékük nagyot esett. A KSH számottevő, 8,4 százalékos csökkenést mért az oktatás, 7,2 százalékosat az egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágak beruházásaiban.

A beruházási dinamika lassulása az utolsó negyedévben Christensen szerint nem volt meglepő, ugyanis a korábbi időszakban fenntarthatatlan mértékű volt a bővülés. Mint arra több elemző is rámutat viszont, a beruházási adatokban az tükröződik, hogy az uniós csatlakozás korábbi pozitív hatása kezd elhalni. Feltehetőleg véget ért a beruházási boom. A Danske Bank elemzője kiemeli, hogy a gazdasági növekedés érdemi korlátja az erős forintárfolyam. Véleménye szerint az exportnövekedést érdemben gátolja a felülértékelt deviza. A mostani számok ugyanakkor az elemzőket nem késztetik idei prognózisaik megváltoztatására. A forint semmilyen módon nem reagált a megjelent makroadatokra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.