Gazdaság

Mérsékelt növekedés

A GDP a tavalyi utolsó negyedévben az előrejelzéseknek megfelelően, 3,7 százalékkal nőtt.

Mérsékelten növekszik a magyar gazdaság a legutóbbi GDP adatok tanúsága szerint is – állapította meg Lars Christensen, a Danske Bank elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten közzétett számai alapján. Az előzetes számítások szerint a magyar GDP 2004. IV. negyedében 3,7 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A múlt év egészében a növekedés mértéke 4,0 százalék volt.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2004-ben 7,8 százalékkal nőtt, a negyedik negyedévben pedig 0,3 százalékkal bővült 2003 azonos időszakához viszonyítva. Az EU-csatlakozás következtében a támogatási rendszer megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értékük nagyot esett. A KSH számottevő, 8,4 százalékos csökkenést mért az oktatás, 7,2 százalékosat az egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágak beruházásaiban.

A beruházási dinamika lassulása az utolsó negyedévben Christensen szerint nem volt meglepő, ugyanis a korábbi időszakban fenntarthatatlan mértékű volt a bővülés. Mint arra több elemző is rámutat viszont, a beruházási adatokban az tükröződik, hogy az uniós csatlakozás korábbi pozitív hatása kezd elhalni. Feltehetőleg véget ért a beruházási boom. A Danske Bank elemzője kiemeli, hogy a gazdasági növekedés érdemi korlátja az erős forintárfolyam. Véleménye szerint az exportnövekedést érdemben gátolja a felülértékelt deviza. A mostani számok ugyanakkor az elemzőket nem késztetik idei prognózisaik megváltoztatására. A forint semmilyen módon nem reagált a megjelent makroadatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik