Gazdaság

Gabona-mentőöv

Az intervenciós készletek exporttámogatásával segíthet Brüsszel a régiónkban mutatkozó gabonafelesleg értékesítésében.
Hatott a közép- és kelet-európai tagállamok nyomása: Mariann Fischer-Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági politikáért felelős tagja hétfőn kilátásba helyezte, hogy mentőövet dob a súlyos gabonaértékesítési problémákkal küszködő országok – köztük hazánk – termelőinek. Brüsszel a várakozások szerint rövid időn belül az unió hivatalos lapjában tenderfelhívásokat tesz közzé az intervenciós készletek exportra történő értékesítésére. Szakemberek szerint ez úgy történhet, hogy az EU mondjuk 100 ezer tonna Magyarországon tárolt búza értékesítésére hirdet meg pályázatot. A beérkező ajánlatokból a legkedvezőbbet fogadják majd el, és ha az eladási ár alacsonyabb a tonnánként 101 eurós intézményes árnál (amiért a magyar termelőtől a gabonát felvásárolják), a Bizottság a különbözetet megtéríti az érintett tagországnak.


Gabona-mentőöv 1

A remények szerint ezzel a módszerrel felgyorsítható lesz az intervenciós raktáron levő, az intervenciós ügynökség által a termelőktől átvett készletek leapasztása, s elhelyezhetővé válnak a gazdák raktáraiban felhalmozott és még felvásárlásra váró készletek. A hazai termelők eddig körülbelül 4 millió tonna gabonát ajánlottak fel intervencióra, ám az állami kézben lévő raktárkapacitás mindössze e mennyiség felének a befogadására elegendő. A gazdák közül sokan ódzkodnak az államnak intervenciós tárolás céljára felajánlani a raktárjaikat, mert attól tartanak, hogy a lassú értékesítés miatt a nyakukon marad a gabona, s nem lesz hely az új terménynek.

Szakértők bíznak benne, hogy a Brüsszel által javasolt módszerrel júniusig 2 millió tonnát ki lehet vonni az országból. Tavaly körülbelül 16 millió tonnás gabonatermést takarítottak be itthon, s 9,0-9,5 milliós belső fogyasztással számolva 6,5-7,0 millió tonna gabona eladásáról kell gondoskodni. Ebből a készletből eddig csak 1,3 millió tonnát sikerült exportálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik