Gazdaság

Mini halálcsillag

Egyre többet tudunk meg a Cassini űrszonda jóvoltából a külön bolygórendszernek is tekinthető Szaturnuszról: e planéta körül legalább húsz hold kering, amelyek közül az űreszköz a Titánról és a Iapetusról már számos lenyűgöző felvételt készített. A Cassini most a bolygó egyik legkisebb holdjáról, a Mimasról küldött képeket; a Mimas  Blues című felvétel a hold és a Szaturnusz méreteinek arányát mutatja be érzékletesen.


Mini halálcsillag 1

A Mimas egyébként arról nevezetes, hogy felszínén óriási, átmérőjének csaknem egyharmadát kitevő, 130 kilométer széles kráter figyelhető meg. A Herschel-krátert minden bizonnyal egy kisbolygó becsapódása alakította ki, amely a kutatók számításai szerint ha csak egy kicsit is nagyobb lett volna, alighanem kettétöri a mindössze 400 kilométer átmérőjű holdat. Érdekes, hogy a kráter közepén kisebb hegy domborodik ki – ez az ütközés hatására megolvadt és felcsapódó kőzetekből jött létre.

A Mimast már 1981-ben, a Voyager űrszonda felvételeinek elkészültekor is sok csillagász hasonlította a Csillagok háborúja című filmben megjelenő Halálcsillaghoz, elsősorban a fotókon látható becsapódások szabdalta felszín miatt.
A hasonlóságot csak erősíti, hogy az égitestről több olyan kép is készült, amelyen a Mimas félkész állapotúnak tűnik, mert csak a megvilágított oldala vehető ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik