Gazdaság

Boldog szomorú dalok

Korábbi, 12 emlék (12 Memories, 2003) című lemeze után ezúttal 18 slágerét fűzte egybe a Travis nevű főállású emlékzenekar. Az „új” vállalkozás nem más, mint egy zenés emlékkönyv, úgynevezett társas lappal, vicces oldalakkal, „titok” feliratú visszahajtott füllel, és filctollal kiszínezett Donald kacsával. A dolog persze nem ilyen tragikus, a Travis búbánatos hangvétele kedvünkre való, de a nagyközönség is honorálja a csapat slágerérzékenységét: The Man Who című lemezük 1999-ben az év legnagyobb példányban eladott angol rocklemeze lett. E sorok írójának tavaly Bécsben sikerült abszolválnia a kvartett egyik fellépését, és élményekkel gazdagon, kellemes érzésekkel feltöltődve távozott a Gasometer nevű loft-negyed koncertterméből.


Boldog szomorú dalok 1

A glasgow-i Travis kockázatmentes, jórészt akusztikus gitárra hangszerelt elgondolásai az irónia és az érzelmesség ütköztetésére játszanak. Míg a skót zenekar korai próbálkozásai a bonyolult megoldásokkal operáló Radiohead hatása alatt fogantak, addig a csapat gyorsan megtalálta az ellenszert, és kimondottan egyszerű, mondhatni „kedves”, részben a Byrdsöt és az R.E.M-et idéző, csilingelő popslágerekkel állt elő. Csak a miheztartás végett, a Pink Floyd és a Genesis effekt-gyűjteményéből is átemeltek néhányat, hogy oldják a hangszerelés egyhangúságát.

Bizonyos dalokat éppenséggel Koncz Zsuzsának is írhattak volna: „…annyira szeretlek, gyere, nézzük, hogy nőnek a virágok” – énekli az egzaltált, és imponálóan szerény Fran Healy a Flowers In The Window című slágerükben. Bizonyos vonatkozásban a Led Zeppelinre emlékeztetnek, mely zenekar a dobosuk halála után nem volt hajlandó fellépni. A Travis is hűséges a csapattársaihoz. Amikor Neil Primrose, az ütősük hat hónapra lebetegedett, komolyan fontolgatták a feloszlásukat. A Singles kollekciójában nem szerepelnek olyan tetszetős felépítésű slágerek, mint amilyen a Quicksand, a Peace the Fuck Out és a Paperclips, viszont meghallgathatunk egy új, számot, a Walking in the Sun-t. Elszontyolodásra semmi ok. Tegyünk úgy, ahogy a Travis tagjai tennének helyünkben: „gyönyörködjünk az apró örömökben”.



Travis: Singles • Sony/BMG 68 perc, 18 szám Poptőzsdei árfolyam: ****

Ajánlott videó

Olvasói sztorik