Gazdaság

Szemesnek áll a világ

A világ legnagyobb kapacitásúvá bővített vetőmagüzemét avatta fel Szarvason az amerikai DuPont-csoport leányvállalata, a Pioneer Hi-Bred Rt.


Szemesnek áll a világ 1
A szarvasi avatón. Rekordméretek.

George H. Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy zsák búzát, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pedig egy makett-kukoricagórét kapott a múlt héten Szarvason, a világ immár legnagyobb kapacitású vetőmagüzemének avatóünnepségén. Az amerikai DuPont-csoporthoz tartozó Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Rt. a szarvasi feldolgozójában újabb 2 milliárd forintos (9 millió dolláros) fejlesztést fejezett be. A maga évi 6 milliárd dolláros árbevételével a DuPont legnyereségesebb üzletágának tartott Pioneer a szarvasi üzem 1996-os első kapavágása óta 47 millió dollárt fektetett be nálunk (lásd a grafikont a 44. oldalon). A nyolcéves üzem teljesítménye már több mint két és félszerese az eredetinek, a vetőmaggyár az ősztől – a világban egyedülállóan – évi 32 ezer tonna hibridkukorica vetőmagot képes előállítani. Rekord az is, hogy míg az üzem alapításakor 3,8 ezer hektáron állítottak elő hibridkukorica vetőmagot, az idén 10,4 ezer hektár fölé emelkedett a vetőmagtermő terület. A teljes alapanyagot itthon termelteti a társaság.


Szemesnek áll a világ 2

Az árbevétel is a befektetéssel arányos. Boncok Lajos, a Pioneer Hi-Bred Rt. magyarországi termelési igazgatója szerint a szarvasi üzem belföldön mintegy 8 milliárd forintos, az exportból pedig 9 milliárdos bevételre számít 2004-ben azzal, hogy 72 ezer tonna nyers csöves kukoricát dolgoz fel. A vetőmag 35 százaléka a magyar, 65 százaléka az olasz, francia, német, amerikai, kanadai és akár új-zélandi farmerekhez jut.

A magyar-amerikai áruforgalomban már meghatározó a szarvasi komplexum tevékenysége. Mint George H. Walker elmondta, tavaly 7-8 millió dollárnyi magyar vetőmagot szállítottak a tengerentúlra, miközben a magyar-amerikai mezőgazdasági kereskedelemben hazánk összesen 35 millió dollár értékű árut exportált; az import 30 millió dollárra rúg.






A Pioneer Hi-Bred Rt. főbb mutatói
• Alapítva: 1992-ben
• Jegyzett tőke: 1,5 milliárd forint
• Éves összárbevétel: 15 milliárd forint
• Exportárbevétel: 9 milliárd forint
• Alkalmazottak száma: 90 fő
• A beszállító termelők száma: 136

ORRHOSSZNYI ELŐNY. A magyar Pioneer leánycég sikere nem csak a mérete miatt világraszóló. Az anyavállalatnak 68 vetőmagüzeme van, amelyek egymással versenyeznek a fejlesztési pénzekért. A vetélkedésben a magyar Pioneer orrhosszal vezet, mert a csoporton belül nyolc éven keresztül innen származott a legjobb minőségű vetőmag. Ráadásul vonzó előállítási költségekkel. J. Erik Fyrwald, a DuPont elnökhelyettese szerint 1996-ban elsősorban a logisztikai előnyeiért, a várható uniós tagság okán, illetve az agronómiai, az éghajlati, az agrár-innovációs adottságai jóvoltából választották Szarvast a lehetséges beruházási helyszínek közül. A szakminiszter más sorrendet állított. A Pioneer befektetéseit a magyar agrárteljesítmény, az innováció, a szakértelem, a versenyképesség elismerésének tekinti. Erre a versenyképességre pedig egyre nagyobb szüksége lesz a hazai termelőknek az EU lisszaboni konferenciája után, amely a támogatások leépítését és a versenyképesség javítását célozza meg az agrárgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik