Gazdaság

Blue chip?

A vegyipari cég több tízmilliárdos pakettje kerül vissza a tőzsdére.

Magyarországon új blue chip születhet a 2004. év legjelentősebb tőzsdei tranzakciója nyomán. A BorsodChemet (BC) 91 százalékában birtokló osztrák Vienna Capital Partners (VCP) csoport ugyanis úgy döntött, hogy magyar és nemzetközi intézményi befektetők részére értékesíti csomagjának egy jelentős részét. A jelenlegi piaci árfolyam mellett a vegyipari társaság kapitalizációja 200 milliárd forintra rúg, így a piacra kerülő mennyiség már komoly külföldi befektetési alapok számára is érdekessé teheti a papírt.

Bár a kockázatitőke-társaságok számára a tőzsdei értékesítés hagyományos kiszállási lehetőség, a magyar piacon fehér hollónak számít a BC esete, a piacról lényegében már eltűnt papír „akar” ismét visszaférkőzni a befektetők kegyeibe. Ez nem lesz feltétlenül könnyű, hiszen a tőzsdei jelenlét ellenére a papír már régóta kikerült az elemzők és az alapkezelők látóköréből. Ráadásul a külföldi befektetési alapok egyszer már megégették magukat a papírral, amikor 2001-ben 4-5 ezer forint környékén menekültek ki az akkor még ötször nagyobb névértékű részvényből.

Jóllehet korábban a legtöbb szakember szakmai befektetőnek való továbbértékesítést valószínűsített, a VCP piaci megoldása az utóbbi időszak eseményeinek tükrében nem meglepő. Az orosz tőke már jóval korábban visszavonult, a nagy nyugati vegyipari cégek vélhetően nem kívántak belépni tulajdonosként, miközben a tőzsde csak szárnyalt és szárnyalt. Az új csúcson álló BUX, a regionális alapok készpénzbősége, a régió iránti töretlen érdeklődés reális alternatívává tette a tőzsdei kiszállást.

A tranzakciót a kiváló befektetői klíma mellett megkönnyítheti az is, hogy a jó fundamentális teljesítményű BC kézzelfogható eredményekkel kecsegtető beruházások közepén áll. A termelés volumene és az árbevétel az elkövetkező években számottevően növekszik. Az intézményi befektetőknek történő értékesítés sikere kulcsfontosságú a magyar tőzsde életében is, a BC az ötödik legfontosabb tőzsdei papír lehet. Az előreláthatóan még az idei negyedik negyedévben megvalósuló tranzakció keretében akkora értékű részvény juthat a befektetők kezébe, amekkorát a következő két-három évben várható első nyilvános kibocsátások (IPO-k) egyike sem tud majd megközelíteni.

Egyébiránt a VCP értékesíti a borsodi vegyipari társaság tulajdonában álló 15,4 százalékos TVK-csomagot is. A tranzakció beindította a spekulációt a TVK körül, ahol a piac egy közelgő Mol-ajánlatban reménykedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik