Gazdaság

Tökéletes védelem

Beforradnak a golyó ütötte lyukak azon a páncélon, amellyel az amerikai haditengerészet kutatói kísérleteznek: a golflabdák borítására használt műanyagot repülőgépek és helikopterek üzemanyagtartályának borításaként alkalmaznák.

A Naval Air Systems Command nevű, védelmi célú kutatásokat végző ügynökség csak nemrég fedezte fel, hogy a piacon már régóta elérhető anyag öngyógyulásra képes, vagyis a rajta nagy sebességgel érkező tárgyak által ütött lyukak átmérője számottevően csökken. A polimert, amelyet a DuPont gyárt, és Surlyn néven forgalmaz, számos célra használják: a már említett golflabdákon kívül bukósisakok, tekebábuk, valamint autókarosszéria-elemek bevonataként is. A kutatók a felismerés után különböző kaliberű fegyverekből kilőtt lövedékekkel másfél milliméter vastag Surlyn lemezeket teszteltek. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kisebb, fél centiméter átmérőjű golyók és repeszek okozta sérülések gyógyulnak a legjobban, míg a nagyobb, és élesebb szögből becsapódó tárgyak ütötte sebek kevésbé „hegednek”.


Tökéletes védelem 1

Tekebábuk surlyn-bevonattal. Öngyógyulnak?

Az anyagtudományokban jártas mérnökök kiderítették, mi is okozza az öngyógyulást. Amikor az óriási sebességgel érkező golyók behatolnak az anyagba, az megolvad, és az újra lehűlő polimer molekulák beterítik a lyukat. Ez a jelenség nem tapasztalható hétköznapi mechanikai behatás esetén bekövetkező töréskor, például a golflabda és a golfütő találkozásakor. A Surlyn tanulmányozása azt is megmutatta, hogy a forradóképesség az anyag polietilén- és metakrilsav-tartalmától függ. A mai harci repülőgépekben az üzemanyagot nehéz, többrétegű, páncélozott tartályokban védik, amelyekben felfúvódó gumi tömíti el a golyó ütötte lyukakat. Az öngyógyuló anyaggal ezt a bonyolult rendszert lehetne helyettesíteni. Üzemanyagtartályt azonban egyelőre mégsem készíthetnek a Surlynból: a polimer szerkezetét ugyanis jelenlegi formájában alaposan roncsolják a szerves oldószerek, így a kerozin is. Amennyiben azonban sikerülne azt más anyagokkal stabilizálni, hamarosan sor kerülhetne az első katonai alkalmazásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik