Gazdaság

Tenger alatt járók

Bár tenger alatti képeket a legegyszerűbben még ma is a gumimatracról a vízbe mártott eldobható kompakt fényképezőgéppel készíthetnek az emlékekre vágyók, a mélység által nyújtott élményeket azért ma már érdemesebb jobb minőségben, digitális formában megörökíteni. A gyártók egyre-másra jelennek a búvárok különleges igényeinek is megfelelő géptípusokkal, amelyek között a profi készülékektől kezdve a felhasználóbarát automatákig minden modell megtalálható.

Digitális szappantartó. Sekélyben nem ázik be. Freefire EC300WP

Kinek? Szörfösöknek, szabadtüdőzőknek
Mennyiért? 150 dollár.
+ Kicsi és könnyen használható.
– Csak 1,5 méterig vízálló.

Ha a pénz nem akadály, dönthetünk komplett vízi kamera-összeállítás mellett, ilyen például az SL149 Reefmaster DC310 Digital MAXX. Ez magában foglal egy 3,3 megapixeles, szárazföldön is használható digitális fényképezőgépet, 60 méterig hitelesített vízhatlan gumitokot, 3 garnitúra feltölthető elemet, előtétlencséket, egy 128 megabyte-os memóriakártyát, valamint egy törhetetlen kézitáskát is. Az összeállítás legfőbb erénye – és legdrágább része – viszont a két külső vaku, amelyek nemcsak a látótávolságot növelik meg, de használatukkal a zavaró árnyékok is eltűnnek, és a vízben elvesző, kifakuló színek is újra megjelennek. A forgatható, a géptől 30 centiméterre elhelyezkedő vakukkal bármilyen fényhatást könynyen előállíthatunk, használatuk pedig egyszerű: a gép beépített vakuja „süti el” e külső fényforrásokat.

Több fényt! Barlangi merülésekhez. SL149 Reefmaster DC310

Digital MAXX
Kinek? Búvárfotósoknak, akik mélyebbre akarnak merülni.
Mennyiért? 1100 dollár.
+ Kiváló fényhatások.
– Borsos ár.

Ha a felhasználó nem profi búvár, és mondjuk csak a nyaralás idején szeretne a víz alatt fotózni, választhat olcsóbb gépet is. Ilyen például a Pentax S40-es modellje, amelyet ugyan szintén vizes fotózáshoz terveztek, ám kivitele egyszerűbb, inkább a kompakt kamerákéra emlékeztet. A gép könnyűsége és kis mérete ellenére is sokat tud. A 4 megapixeles kamera 3-szoros optikai és 2,6-szoros digitális zoomra képes, emellett videót is rögzít, a hozzá tartozó hanggal együtt – ez utóbbi funkció értékéből mit sem von le, hogy a csend világában leginkább a légzőkészülék szelepeinek működését és a buborékok eregetését kísérő hangok hallhatók. Az automatikus vakuval és számos képtípussal felszerelt masina külön tengeri beállításokkal is rendelkezik. Rossz hír azonban, hogy a merüléshez sósvízálló „házat” kell venni a géphez, amelynek ára csaknem megegyezik a kameráéval. Igaz viszont, hogy ennek segítségével akár 40 méterre is merülhetünk.

Megfizethető minőség.40 méterig bírja. Pentax S40


Kinek? Aki „mindentudó”, középkategóriás gépet szeretne.
Mennyiért? 250 dollár.
+ Nagy felbontás.
– A víz alatti tokot külön meg kell venni.

Jóval kisebb mélységig bírja a már víz alattinak is nevezhető, de inkább csak vízálló a Freefire EC300WP belépő szintű kamera, amely másfél méterig használható, és a gyártó weboldaláról rendelhető meg. Ezzel ugyan búvárfotókat nem, de víz alatti képeket azért már készíthet a kevésbé igényes felhasználó: a szörfösöknek, vagy a part mentén szabadtüdővel merülőknek ideális, gyári tokozású kis gép három megapixeles és rövid videók rögzítésre is alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik