Gazdaság

Hidegzuhany

A rossz félévet maga mögött hagyó cég jelenlegi menedzsmentje szerint munkájuk gyümölcse már a második félévben érződni fog, tartós eredményjavulás azonban csak 2005-től következhet be.

Ismét sikerült negatív meglepetéssel szolgálnia a Pannonplastnak: a műanyagipari társaság a második negyedévben hatalmas veszteséget halmozott fel, ráadásul jelentősen csökkentette 2004-es eredménycéljait. Pedig amikor a többszöri menedzsmentváltást követően a Pannonplast aktuális vezetése márciusban prezentálta a súlyos gondokkal küszködő társaságcsoport új stratégiáját és 2004-es eredményterveit, még úgy látszott, hogy a műanyagipari cég képes lesz a 3,6 milliárd forintos EBITDA (amortizáció+üzemi eredmény) érték elérésére, s nettó szinten a nullszaldóra. A féléves eredmény után most a menedzsment lefelé korrigált: az EBITDA-t már csak 2,5 milliárd forintra várják, s nettó szinten 1 milliárd forint veszteséget irányoztak elő. A drámai profit warningot alapvetően az első félév kedvezőtlen folyamatainak, a magas alapanyagáraknak, s egy fontos vevőnél bekövetkezett igénykiesésnek tudhatjuk be. Az éves terv a számottevő mértékű csökkenés ellenére még mindig kihívásokkal teli, teljesüléséhez decemberig az első féléves EBITDA több mint háromszorosát kell hozni. Amennyiben ez sikerül, a cég eredménytermelő képessége normalizálódik, ha nem, a menedzsment elveszítheti a támogatottságát, és igen forró hangulatú éves rendes közgyűlésre számíthat jövő áprilisban.


Hidegzuhany 1

A társaság az első félévben több mint 1 milliárd forintos nettó veszteséget halmozott fel, s bár vannak pozitív jelek a jövőre nézve (rendkívüli tételekkel korrigált üzemi eredmény pozitív, árbevétel növekszik), még mindig túlságosan gyenge a fundamentális teljesítmény. Az elmúlt években folyamatosan csalódó befektetők türelme fogytán, ezért lehet különösen érdekes a küszöbön álló rendkívül közgyűlés, ahol a vezetői opciós program mellett az igazgatóságban is történhetnek változások. Bár mérsékelt a valószínűsége, de akár Zoltán Csaba elnök-vezérigazgató széke is megbillenhet.

A második negyedéves eredmény és a profit warning hatására a részvény árfolyama valószínűleg tovább folytatja gyengülését. Amíg lényeges változás nem következik be a gazdálkodásban, valószínűleg nem lesz fordulat a negatív árfolyamtrendben sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik