Gazdaság

Grillbor

Remek nyáresti vörösbort állítunk a Borpultra, nívós grillek, roston sült bárány, bélszín, roston kacsa, velő pirítóson, egy véreshurka vagy egy BBQ marha-sertés csevapcsicsa fényét emelendő.

E heti borunk soproni. Sopron az idén üstökösként tűnt fel a borvilág egén, hogy úgy mondjuk, amennyiben Bordeaux-ban halomra nyerte az érmeket. Mi történt Sopronban? – kérdezhetik joggal a borvilágot figyelők. Tudja a rosseb – válaszoljuk első olvasatra, másodikra felületes szociologizálással annyival toldjuk meg, hogy van egy törésvonal úgy 2000 körül az egész magyar vörösborvilágban, e jeles évet követően ugrásszerűen javultak a vörösök.



Grillbor 1

Soproni Kékfrankos Barrique 2002, Jandl Borászat

Tán mert a rossz tradícióktól megszabaduló borászok tanulási folyamata magasabb grádicsára érkezett, hódít a hozamkorlátozás paradigmája, finomodik a (barrik)hordó-használat, akkumulálódott némi tőke a rendszerváltozás óta eltelt bő évtizedben, ami segíti az előremenekülést, a pincészetek bővítését. Meghatározó itt az osztrák borkultúra és konkrétan Weninger Franzl hatása, és jó évjáratok jöttek sorozatban, az idei az első esős nyár jó darab idő óta. Sopron eddig adós volt a nagy dobással, ez most megtörtént talán, megtalálja-kitalálja arcát. Nagy e borkultúrtáj potenciálja, keveset használt ki belőle, ez a legtöbb borvidékre igaz különben.

Jandl Kálmán úr és fia, Arnold csaknem 10 hektárt birtokolnak, kulturált borászkodást folytatnak és borturistákat is fogadnak, kik előbb szörföznek egy jót a Fertőn, utóbb belekortyolnak például a borpultokról vészesen fogyó 2002. évi barrikolt Kékfrankosba. És megállapítják, hogy a franciák értenek hozzá, azért adtak aranyat e bornak az idén Bordeaux-ban. A grand cru Újhegy-dűlőről szüretelt gyümölcs barrikolt színleve egy évet pihent új barrikban, miáltal gyönyörű, tartalmas illat spirálja kering elő a rubinszínű pohárból. A bor színe nem hajlik feketébe, és bár telt, s koronája komoly extraktot jelez, nem sűrű és nehéz. Egész karaktere karcsú. Telitalálat jó balansszal, intenzív és harmonikus, nagyon finom tanninja és lágy textúrája fanyar savakra támaszkodik. Nemcsak finom rostos-füstös húsokhoz illő jó gasztrobor, de príma szivarbor is érintésnyi extrakt-édességgel. 1600 forintos bruttó áron érhető el, tessék sietni, fogy, mint a rosseb. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik