Gazdaság

Segélykérés váláshoz


Segélykérés váláshoz 1

Németországban több anigol nyelvű előadást is tartott Amos Oz izraeli író. A szóban elhangzott szövegek egyike, könyv alakban, franciául jelent meg. Benne a 65 éve Jeruzsálemben született regényíró, az izraeli békemozgalom egyik alapító tagja váláshoz kér segítséget. Vagyis ahhoz, hogy izraeliek és palesztinok békében elválhassanak, s külön-külön államot alkothassanak. A szintén békét kereső európai szándék úgy véli: mint általában, most is félreértés a konflkitus forrása. Oz szerint azonban valódi tragédia inkább. Nem a jó harcol a gonosz ellen, mint valamely amerikai westernben; két igaz ügy áll szemben egymással, mint a klasszikus görög tragédiákban.

A zsidókat elüldözték Európából, amiként – írja Amos Oz – a palesztinokat elüldözték előbb Palesztinából, aztán többé-kevésbé az arab országokból. Ráébredtek hát, hogy arabok ugyan, de előbb és elsősorban palesztinok. A történeti különbségeket számontartva is a zsidók tükörsorsa így az övék. A tragédia egyik forrása, hogy ezt kölcsönösen nehéz észrevenniük. Pedig ez volna az első lépés – ugyan nem a békéhez, hanem a megbékéléshez, azaz a váláshoz, amihez az európai segítséget is kéri az író.






Amos Oz: Aidez-nous ŕ divorcer! Israël Palestine: deux États maintenant Gallimard, Párizs

Amire szükség van – így Oz -, az nem bölcs és jámbor szándékból fakadt békéltető jó tanács, hanem „fájdalmas kompromisszum”, kínos, de mégis békés társbérlet: Izrael elismerése palesztin részről, a palesztin állam létrejöttének szorgalmazása izraeli részről, Európából nézvést meg segítség ehhez a váláshoz, két állam létéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik