Gazdaság

Közkézhányad és árfolyam: egyenes arányosság

HATÁSOK. Egy részvény piaci árfolyamát számos belső és külső tényező határozza meg. A magyar tőzsdén kiemelt jelentőséget kap a közkézhányad, amely sok esetben alapvetően befolyásolja a tőzsdei kurzust. Közkézhányadnak nevezzük egy cég részvényeinek nem stratégiai befektetők kezén lévő szeletét, amely gyakran az 5 százalékosnál kisebb pakettek összessége.

LIKVIDITÁS. A közkézhányad nagyságával egyenesen arányosan változik egy részvény likviditása, ami a kereskedés folyamatosságának biztosítása szempontjából fontos, hiszen az a cél, hogy minden időpontban legyen megfelelő méretű kereslet és kínálat szűk árréssel a piacon. Alacsony likviditású cégeket nem vesznek intézményi befektetők, mivel az ilyen részvények későbbi esetleges eladása nehézkes. Így ha egy papír alacsony likviditású, az árfolyamban megjelenik egy úgynevezett likviditási diszkont.

MÉRTÉKEK. Egy nagy közkézhányaddal rendelkező cég árfolyamát jobban befolyásolják a fundamentumok és az esetleges piaci pletykák, míg alacsony közkézhányad és likviditás mellett szinte csak a kivezetési, felvásárlási spekulációknak és az osztaléknak van piacmozgató hatása. Összességében elmondható, hogy extrém eseteken kívül a magasabb közkézhányad felfelé téríti el a részvényárfolyamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik