Gazdaság

Prolongálnának

További egy évre állami ellenőrzés alatt kívánják tartani a gyógyszerárakat.

Támogatták a kormány képviselői a parlamenti szakbizottságokban azt az önálló képviselői indítványt, amely szorgalmazza: a gyógyszerárak esetében az eddig lehetővé tett fél évről további egy évvel hosszabbítsák meg az árak befagyasztását. Az árak megállapításáról szóló törvény e módosítása – információink szerint – akár a hatósági árak bevezetésének előhírnöke is lehet.

Márciusban a pénzügyminiszter egyik „salátatörvény”-javaslatában uniós jogharmonizációs törekvésnek álcázta a hatósági árszabályozás bevezetésének tervezetét a támogatott gyógyszerek körében, ám ezt az utolsó pillanatban leszavazta a parlament. A kormányoldal azonban nem adta fel, s mielőtt a jelenlegi árstop 180 napja letelne, újabb kísérletet tesz az árverseny felfüggesztésére a gyógyszerek körében. A kormány várhatóan júniustól kezdődően további egy évre rögzítené az árakat a jelenlegi szinten. Ezalatt lehetővé válnának a tárgyalások a későbbi szabályozás feltételeiről.

Indoklásként az átmeneti zavarok kiküszöbölésére hivatkoznak, amit alátámaszt a gyógyszerkassza tavalyi 35 milliárd forintos túlköltekezése, és az év eleji gyógyszerár-emelkedések nyomán kialakult helyzet. Az uniós szabályozáshoz elengedhetetlen transzparenciával és a gyógyszerek fogyasztóinak a szabadáras kereskedelemmel szembeni kiszolgáltatottságával is érvelnek. A lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog legalább olyan fontos, mint a verseny szabadsága – mondják kormánypárti részről.

Egyéni kérelem alapján lesz lehetőség az árak felülvizsgálatára; kérdés, ez a gyártókat hosszú távon mennyire nyugtatja meg. A gyógyszerpiacot mindenesetre kevésbé kell majd félteni a határok megnyílásával egyre elterjedtebbé váló szürkekereskedelem térhódításától, hiszen az alacsony termelői árak és a rögzített kereskedelmi árrés mellett piacképesnek maradni legalábbis művészet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik