Gazdaság

Kártya-tárca

Törvény hamarosan lesz róla, ám még pár évnek el kell telnie, mire meghonosodik a bankkártya és a pénztárca előnyeit ötvöző rendszer.


Kártya-tárca 1
Japán példa. Pozitív szaldó.

Nem kell előbányászni az aprópénzt, és nem szükséges memorizálni a PIN kódot sem, mégis kártya és mégis lehet vele fizetni. Röviden igy foglalható az a Nyugat-Európában terjedő rendszer, amely a készpénz praktikus tulajdonságait ötvözi a bankkártya előnyeivel.


A plasztik lapocska egy csipet tartalmaz, amely elektronikus formában jegyzi meg a kártyára feltöltött pénz mennyiségét, közvetlenül tárolja a szükséges adatokat, így hálózati kapcsolat nélkül lehetséges vele a fizetés. Ám ha elveszítjük kártyánkat, nem pótolhatjuk új igénylésével, és a pénzünk is odavész. A banki számla hiányát más tekintetben is érezhetjük: hasonlóan az „igazi” készpénzhez, „e-pénztárcánk” tartalma sem kamatozik.




E-Mérleg  

MELLETTE
• Kényelmes • Nem szükséges a fizetéshez hálózati kapcsolat


ELLENE
• Elvesztése esetén a pénzünk is elvész • A feltöltött pénz nem kamatozik  

VARIÁCIÓK.

Az effajta elektronikus pénznek számos változata létezik: vannak olyan megoldások, amelyekkel a plasztiklapon csupán az elektronikus pénztárca kap helyet, más verziókban ez a pénzhelyettesítő módszer a hagyományos bankkártyát egészíti ki, de létezik „eldobható”, illetve újratölthető kártya is. Az elektronikus pénzt főleg kisösszegű fizetésekre használják.




Elektronikus adomány  
Hozzávetőlegesen 100 ezer helyen tesz lehetővé fizetést az elektronikus pénztárca német változata, a Geldkarte. Az elfogadóhelyek között postahivatalok, mozik, gyorséttermek és múzeumok is szerepelnek, de van olyan hamburgi templom is, ahol az adományokat elektronikusan fizethetik be a hívek. A cigaretta automaták esetében pedig a törvényi szabályozás is segíti az átállást: a csip ugyanis – mivel tartalmazhat életkorra vonatkozó adatot – megakadályozza, hogy 16 éven aluliak vásároljanak dohányárut. Az 1996-ban bevezetett elektronikus pénztárca többnyire nem önállóan, hanem bankkártyára integrálva működik. A 62 millió, ily módon is használható kártyával 2003-ban több mint 37 milliószor fizettek. Jellemzően kis összegű vásárlásoknál használják ezt a módszert: az átlagos érték 2 euró volt. Japánban a Sony, az NTT DoCoMo mobilszolgáltató és több bank hozták létre az euró, a dollár és a jen kezdőbetűi alapján Edy fantázianévre keresztelt kártyát, amelyet már csaknem 3,5 millióan használnak. A szórakoztatóipar is kezd fantáziát látni az elektronikus pénztárcában: a Sega például már elkezdte játékautomatái átállítását az új fizetési mód elfogadására. Nem minden alkalmazás bizonyul azonban sikernek: amikor a Sony lehetővé tette egy koncert látogatóinak, hogy elektronikus pénzzel fizessenek az előre lefoglalt jegyekért, csupán néhányan éltek ezzel a lehetőséggel. A tömegközlekedésben azonban eléggé elterjedt az „okos kártyák” használata: az East Japan Railway Corporation által kibocsátott elektronikus pénztárca már 7,5 millió utazó életét könnyíti meg.  

Itthon jelenleg is zajlik az elektronikus pénzzel kapcsolatos jogalkotás, amelynek aktualitását a Pénzügyminisztérium elsősorban az uniós jogharmonizációval indokolja. A törvényjavaslat – amelynek részletes vitáját múlt héten zárták le – a bankokon kívül szakosított hitelintézetek számára is lehetővé tenné elektronikus pénz kibocsátását. Ilyen hitelintézetet – az eredeti javaslat szerint – már 300 millió forintos tőkével lehetne alapítani, más szempontból viszont szigorúbb szabályozás vonatkozna rá: a szakosított intézmény az elektronikus pénztárca kibocsátása mellett üzletszerűen csupán pénzügyi közvetítő szolgáltatást végezhetne. Eszközeit az ilyen hitelintézet csupán készpénzben, látra szóló betétben vagy kötvényben tarthatná. Az elektronikus pénzre a bank nem fizethet kamatot, ugyanakkor legalább öt évig köteles azt készpénzre visszaváltani. A benyújtott módosító indítványokról – amelyek közül az egyik 1 milliárd forintra emelné a minimális szavatoló tőke összegét – a hónap második felében szavaz az Országgyűlés; a végszavazás április végére várható.

A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a várakozásoknál lassabban ugyan, de terjed az elektronikus pénz. A fizetési módszer leginkább a diákok körében népszerű, s a Pénzügyminisztérium véleménye szerint Magyarországon is elsősorban köztük lesz a leginkább elterjedt.

A BANKOK NEM ROHANNAK. A hazai bankok szerint azonban még várni kell az elektronikus pénztárca elterjedésére. „Jó néhány év kell, míg az új fizetési mód elterjed a magyar piacon, elsősorban azért, mert ennek bevezetése a bankoktól jelentős informatikai beruházást igényel” – tájékoztatta lapunkat Nemcsics Róbert, a K&H Bank lakossági termékek fejlesztéséért felelős igazgatója. Az új, nyílt végű – azaz fejleszthető – csippel rendelkező plasztiklapok pedig alkalmasak arra, hogy azokon további szolgáltatásokat nyújtsanak – ilyen lehet az elektronikus pénztárca is.

„Az idén még biztos nem indítjuk el a szolgáltatást, jelenleg még csak elemezzük a lehetőségeket” – válaszolta a Figyelő kérdésére Horváth Balázs, az OTP kártyaüzleti főosztályának vezetője. Az OTP is csippel látja el a második félévtől bankkártyáit. „Mivel az OTP és a K&H fedi le a kártyapiac túlnyomó részét, három év múlva a bankkártyák többségén lesz csip, ami számos alkalmazásra nyújt lehetőséget” – vázolja a jövőt a főosztályvezető. Az új készpénz-helyettesítő módszer elterjedése így nem elsősorban a technikai megvalósíthatóságtól, hanem az elfogadó hálózat kiépítettségétől függ majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik