Gazdaság

A titkos összekötő

Csaknem kilenc hónapnak kellett eltelnie a botrány kirobbanása után, hogy a rendőrség megkezdje a legrejtélyesebb szereplő kézrekerítését.



Schönthal Henrik érdekeltségei 
• Baumgartner Autócentrum Kft.
Tag (1989. V. 30-1990. X. 12.)
• Corona Külkereskedelmi Kft. (végel-számolás alatt)
Ügyvezető (1992. II. 29-1995. XII. 29.)
Végelszámoló (1995. XII. 29-e óta)
Tag (1992. II. 29- 2000. II. 9.)
• Eastern European Enterprises Kereskedelmi Kft. (Hardimpex)
Ügyvezető (1989. VII. 3-1991. IX. 3.)
Tag (1989. VII. 03-1991. IX. 3.)
• Észak-Budai Erőmű Beruházó és Szolgáltató Kft.
Tagi meghatalmazott – Harpen Aktiengesellschaft (1998. IX. 8-ától)
• Fiduc Ingatlanhasznosító Kft. (korábban Leasehold Hungary Kft.)
Ügyvezető (1993. III. 22-1993. XII. 1.)
• Innovotrade Műszaki Fejlesztő Kft. (felszámolás alatt)
Ügyvezető (1988. V. 31-1994. IV. 11.)
Tag (1988. V. 31-1999. XI. 1.)
• Oktogon Üzletház Rt.Igazgatósági elnök (1991. XII. 15-1997. VI. 6.)
• Palást Építő és Beruházó Kft.
Ügyvezető (1993. V. 28-1995. V. 19.)
• S & B Ireland Ltd. Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete
Képviseletvez. (1992. VI. 17-1995. XII. 4.)
• Montrade Establishment Ltd. Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete (megszűnt)
Képviseletvez. (1992. VIII. 20-2003. II. 19.)
• Tiszatópart Ingatlanhasznosító Kft.
Ügyvezető (1993. IX. 30-1995. XII. 14.)  

Jóllehet, lapunk már tavaly augusztusban leírta, hogy a K&H Equities brókercégtől a gyanú szerint elsikkasztott több milliárd forint nyomai – két off-shore cégen keresztül – egy rejtélyes, budapesti illetőségű, ám az akkori feltételezések szerint is külföldön élő üzletemberhez vezetnek (Figyelő, 2003/35. szám), az ügyészség csak a múlt héten jelentette be, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Schönthal Henrik ellen. A hivatalos közlés szerint a Fővárosi Főügyészség Kiemelt Ügyek Osztálya február végén bocsátotta ki az elfogatóparancsot ellene – pénzmosás alapos gyanújával -, miután „egyetlen magyarországi tartózkodási helyén sem találták a nyomozó hatóságok”. A Figyelő értesülései szerint vállalkozásait és érdekeltségeit már a K&H-botrány kipattanása előtt hónapokkal felszámoló Schönthal Henrik az Egyesült Államokban él, az ügyészségnek azonban nincsen hivatalos információja a tartózkodási helyéről.

MOSODA. Furcsa, hogy a pénzmosás gyanúját csak mostanra sikerült a hatóságoknak megalapozniuk, hiszen az már a botrány legelején tudható volt, hogy Schönthal két olyan off-shore cégre is hatással volt Magyarországon, amelyek számlái és utalásai kulcsszerepet játszottak a K&H Equitiestől elsikkasztott milliárdok utaztatásában. A főként az állami autópálya-építésre szánt forrásokat felhasználó Betonút Rt. megkárosításával, és számos cég – így a botrányban szintén rendszeresen feltűnő Britton Llc. – számlájának közbeiktatásával 2001 nyarától összesen több milliárd forint „vándorolt” a Balmoral és a Montrade nevű off-shore cégekhez, hogy azután 6,2 milliárd rövid pihenő után két arab származású magánszemély különböző pénzintézetekben vezetett budapesti számláira kerüljön, és azt onnan készpénzben fölvegyék. A Montrade off-shore társaság hazai képviselete egyébként – dacára annak, hogy Írországban már 2000-ben megszüntették – 2003 márciusáig vidáman üzletelt. A Brittontól például (visszavásárlási opció mellett) megvette a romániai Nagyváradon a magyar állami Eximbank részbeni finanszírozásában, Alexandru Mudura vállalkozóval közösen megvalósuló Lotus Plaza üzletrészét, a pénzt pedig a Pannonplast később szabálytalannak ítélt tőzsdei felvásárlásában forgatták.



A titkos összekötő 1
Kulcsár Attila Bécsben. Ha megérkezik, 24 órán belül kihallgatják.

Habár a titokzatos Montrade és Balmoral cégek tulajdonosi hátterét kényelmes off-shore státus rejti, hiszen az írországi és a nevadai cégbíróságok legfeljebb a hatóságok érdeklődésére adják ki ezeket az információkat, a Magyarországról elérhető nyilvános adatok így is furcsa egybeeséseket mutattak. Miként azt tavaly augusztusi, fentebb is hivatkozott számunkban leírtuk, a Montrade és a Balmoral a K&H Equities sikkasztással gyanúsítható befektetési tanácsadója, Kulcsár Attila ügyfélkörébe tartozik. Mindkét cég hazai képviseletét a budapesti I. kerületi Pálya utca 4-6. szám alatti címre jegyezték be, ugyanitt ráadásul számos más olyan vállalkozás is fellelhető, amelyek Schönthal Henrik nevéhez köthetők. A Figyelő kutatásai szerint ezek közül a Montrade, valamint a szintén írországi off-shore, az S&B Ireland 1995-ben a hazai cégnyilvántartásból törölt budapesti képviselete, valamint a 2000-ben végelszámolással megszüntetett Corona Külkereskedelmi Kft. között nem csupán az jelez valamiféle kapcsolatot, hogy a cégeket Schönthal jegyezte, de az is, hogy mindhárom társaság korábbi címe – az 1992 és 1994 közötti első székhelye – éppen az a Budapest VII., Károly körút 11. szám alatti irodaház volt, ahol abban az időszakban a K&H Bank tavaly lemondott vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor előző munkahelye, az irányítása alatt működő holland tulajdonú ING Bank központja is volt. Kulcsár ügyfelei közül egyébként még egy vállalkozás szintén a Pálya utcai címet jelöli meg székhelyéül: az 1992-1993-ban még Leasehold Hungary Kft. néven, Schönthal Henrik ügyvezetősége alatt működő társaság – mostani nevén Fiduc Kft. -, amelyet részben ma is egy hasonló nevet viselő panamai cég tulajdonol.




Kulcsár hazatér  
Lapzártánk után, a legnagyobb titoktartás mellett hozzák haza Kulcsár Attilát, a K&H botrány több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított főszereplőjét, akit Bécsben tartottak előzetes őrizetben. A volt befektetési tanácsadót tavaly júliusban fogták el a magyar rendvédelmi szervek közreműködésével az osztrák hatóságok, a kinti kiadatási bíróságok pedig több fokú eljárásban már korábban határoztak a kiadatás engedélyezéséről. Bánáti János ügyvéd szerint védencét a kiadatásakor a magyar hatóságok őrizetbe veszik, majd 24 órán belül meg kell történnie az első gyanúsítotti kihallgatásnak.

EGY REJTÉLYES ÉLET. Schönthal Henrik a rendszerváltás előtt az Ibusz utazási iroda londoni kirendeltségét vezette, márpedig ez a poszt abban az időben szigorúan a kivételesen megbízhatóak számára volt fönntartva. Az időszak egyébként egybeesik azzal a periódussal, amikor Rejtő E. Tibor, a K&H Bank sikkasztással gyanúsított volt vezérigazgatója is a brit fővárosban bankárkodott egy kanadai tulajdonú pénzintézetnél. Schönthal és Rejtő közeli ismeretségét a K&H bankon belüli forrásaink is megerősítették.

A pénzek mozgatásában kulcsszerepet játszó, így a készpénzes vagy a számlás végállomások pontos hátterét is ismerő üzletember a rendszerváltás után Magyarországon a Baumgartner Autócentrumtól kezdve – ahol egy ideig tulajdonos volt – az Oktogon Üzletház Rt.-ig számos magáncégben megfordult, de betöltött kifejezetten bizalmi állásokat is, állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégekben. Schönthal képviseli például azt az off-shore céget, amely egyik tulajdonosa a – Főtáv Rt.-n keresztül – részben fővárosi önkormányzati kézben lévő Észak-Budai Erőmű Beruházó és Szolgáltató Kft.-nek. Az üzletember neve felbukkan a hányatott sorsú Tiszatópart Kft. ügyvezetőjeként, pontosan abban az időszakban – 1993 és 1995 között -, amikor a cégbe beszállt a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Alapítvány. Az egykor a Demisz és a Magyar Úttörők Szövetsége kezelésében lévő mintegy hetven ingatlannal gazdálkodó közalapítvány 240 millió forint kölcsönt nyújtott a cégnek egy több mint százhektáros abádszalóki földterület közművesítésére, majd nagy haszonnal történő értékesítésére, de a kft., még mielőtt a kölcsönt a közalapítványnak törlesztette volna, fizetésképtelenné vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik