Gazdaság

Fájdalom nélkül


Fájdalom nélkül 1


Fogakkal ellátott tapasszal juttatnának a szervezetbe gyógyszereket az amerikai George Tech Institute orvosai. A mikrocsip-gyártásban alkalmazott módszerekkel előállított eszköz a fájdalmas injekciót helyettesíthetné.

A kutatók által gyártott ragtapaszokon átlagosan 400 mikrotű foglal helyet. Ezek gyöngéden sértik fel a bőrt – úgy, hogy az átjárhatóbbá válik a különböző, a tapaszba itatott vegyületek számára. A réseken a nagyobb molekulák is akadálytalanul felszívódhatnak, olyanok is, amelyek a nyílások nélkül nem, vagy kevéssé hatékonyan haladhatnának át a hámszöveten. Ilyen például az inzulin, de a különböző fogamzásgátlók is.



Fájdalom nélkül 2

Fogazott tapasz. Gyengéden.

A Georgia Tech fejlesztői a miniatűr karmokat már fémekből, szilíciumból, üvegből, de biológiai úton lebomló polimerekből is előállították. E megoldások különböző hatóanyagok bevitelét teszik lehetővé, és eltérő műveletekhez ideálisak. A fémtűk például a speciális adagolóra csatolt tapaszon folyamatos, az infúzióhoz hasonló beavatkozásra jók, míg az üvegkarmos kivitel inkább sérülés nélküli vérvételre, például a vércukorszint méréséhez megfelelő. Az intézet jelenleg az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet engedélyére vár, hogy piacra dobhassa a megoldást; az első mikrotűs tapasz öt év múlva kerülhet a gyógyszertárakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik