Gazdaság

Hannover üdvöskéi

Kihagyhatatlan a CeBIT-en a telekommunikációs csarnok, és ott a mobiltelefon-gyártók legújabb készülékei. Szájtátásra az idén is volt alkalom. Fölöttébb jó tetszési indexe volt például a Samsung legújabb, „twist-and-flip” megoldással piacra dobott SPH-V4400-es készülékének. A 2 megapixeles kamerával és vakuval felszerelt, 64 szólamú polifonikus csengőhangokkal rendelkező újdonság felső flipje a hagyományos készülékhez képest nagyobb szabadsággal forgatható bármely irányba. A megoldás frissessége miatt egyelőre nem tudni, hogy a folyamatos flip-hajtogatásnak milyen hamar látja majd kárát a telefon mechanikája. A készüléken – amely hosszabb képanyag rögzítésére is alkalmas – két kijelző található, mindkettő 262 ezer szín megjelenítésére alkalmas. A nagy terjedelmű felvételek tárolása a beépített memóriakapacitás mellett MMC kártyákkal bővíthető.

 

Hannover üdvöskéi 1

2 MEGAPIXELES KAMERA. Nincs több képtelenség. Samsung SPH-V4400
Kinek? Pixelérzé-kenyeknek.
Mennyiért? Egyelőre nincs ára.
Előnye: „Twist-and-flip” meg-oldás.
Hátránya: Komor külső.

Hannover üdvöskéi 2

TOLLBA INTEGRÁLT KAMERA. Jegyzetmentő. SonyEricsson S700
Kinek? Divatkövetőknek.
Mennyiért? Nincs beárazva, de a felsőkate-góriás ára lesz.
Előnye: Bővíthető memória-kapacitás, MP3 lejátszásra és 10-es osztályú GPRS kommuniká-cióra képes.
Hátránya: Az év utolsó negyedévében kerül piacra.

Hannover üdvöskéi 3

VÍZSZINTES KÉPALKOTÁS. Zoom funkciós kamera.Siemens PenPhone
Kinek? Grafománoknak.
Mennyiért? Az ára egyelőre nem ismert.
Előnye: Beépí-tett hangfelis-merő rendszer.
Hátránya: Piacra kerülésének időpontja ismeretlen.   

A VGA felbontású (640×480 pixeles) kamerával szerelt telefonokat temeti a Sony Ericsson is. A cég S700-as terméke 1,3 megapixeles digitális CCD-kamerát rejt. Az 1280×960 pixe-
les képek meglehetősen tiszták a 2,3 hüvelykes, 262 ezer színt megjelenítő TFT-képernyőn. A képek minőségén javít a vaku és nyolcszoros digitális zoom. A digitális kamerákhoz hasonló kivitelnek köszönhetően szilárd, kétkezes kameramozgatással készíthetők a fotók, hasonlóan, a hagyományos fényképezőgéphez. Ha a készüléket 180 fokkal elforgatva kinyitjuk, hozzáférhető válik a telefon billentyűzete szövegbevitelhez vagy e-mail-íráshoz.

A jövő technológiáját bemutató újdonságaival más ösvényre lépett a Siemens Mobile. PenPhone nevű fejlesztése egy háromsávos mobiltelefon és egy toll keveréke. Az írótollat formázó, 14 centiméteres „tollofon” képes felismerni és elmenteni a kézzel írott számokat és üzeneteket – függetlenül attól, hogy mire jegyezte le azokat a felhasználó. Ha éppen nem esik kézközelbe semmilyen írófelület, a beépített hangfelismerő is aktiválni tudja a készüléket. A PenPhone-ba kihangosítót, valamint hangvezérlő funkciót is beépítettek. A készülék a kéziszámítógéphez vagy a fejhallgatóhoz Bluetooth technológiával kapcsolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik