Gazdaság

Robbanó mikrobák

Kukoricából és cukorrépából állítanának elő rakéta-hajtóanyagot az amerikai haditengerészet mérnökei. A Hellfire föld-levegő rakétában is használt butántriol-trinitrát nevű vegyületet genetikailag módosított baktériumokkal termeltetnék.


Robbanó mikrobák 1

Támadó helikopter. Olcsóbb lövedékkel.

Az Apache helikopterekről és legénység nélküli Predator repülőgépekről indított Hellfire, amelyet az Öböl-háborúban oly sikeresen alkalmaztak az amerikaiak, pontosságát és gyorsaságát nem utolsósorban üzemanyagának köszönheti. Ez egyenletesen elégve képes megfelelő röppályán tartani a rakétát, még akkor is, ha a cél a hatótávolságon kívül esik. Nagy hátránya viszont, hogy rendkívül drága: az előállításához szükséges butántriol kilogrammja 100 dollárba kerül. Az Egyesült Államok hadserege, valamint a haditengerészet évente csaknem 7 ezer kilogrammot vásárol belőle, ám jóval többre lenne igény: ha az árat harmadára lehetne csökkenteni, akkor lehetőség nyílna az egyéb, régebbi típusú támadóeszközökben használt, gyöngébb minőségű és robbanásveszélyes hajtóanyag lecserélésére is. A Michigan State University vegyészei szerint a közönséges kólibaktérium módosításával elérhető ez a cél: csupán néhány új gént kell beiktatni a mikroba anyagcseréjét irányító genetikai apparátusba, s az máris képes lesz egyszerű szénhidrátokból butántriolt gyártani.

A vegyület biológiai úton, szobahőmérsékleten történő előállítása a kutatók számításai szerint jóval gazdaságosabb, mint a mai szintézis, amely többek között energiaigényes, magas hőmérsékleten zajló folyamatokat is magában foglal. Megfelelő reaktorokban ráadásul a korábbi mennyiség sokszorosa is kinyerhető egyszerű mezőgazdasági hulladékokból, s így nemcsak a hadiipar, hanem például a gyógyszeripar számára is megéri majd a többek között szívgyógyszerek készítésére használható butántriolt szintetizálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik