Gazdaság

Príma bor, lösz


Príma bor, lösz 1

Többször megemlékeztünk arról a mozgásról, mely a magyar vörösborok frontján megfigyelhető. E felfelé irányuló mozgás lényege, hogy a világszínvonal felé közelítő borok tünedeznek fel a polcokon egyre nagyobb számban, különösen a 2000. évet követően. A spanyolviaszt ezúttal sem mi találtuk fel, a vörösbor divatja egy globális mozgás része, mely a nyolcvanas évek közepe táján indult el az Egyesült Államokból. A magyar (bor)kultúra ezúttal is reflektív, hasonló vörösborosodási jelenség figyelhető meg az ugyancsak fehérboros országnak tartott Ausztriában is.

Ennek a fejlődésnek vannak hagyományos terrénumai (Eger, Sopron, Szekszárd, Villány), és van olyan része, mely eleddig inkább a fehérboraival tűnt ki, most mégis meghökkentően színvonalas vörösöket bocsát ki. Megjegyzendő, ha a globális felmelegedés az utóbbi években látható ütemben zajlik, hazánk vörösbor-nagyhatalommá válhat, mi több, érdemes elgondolkozni némely déligyümölcsök megtelepítésén is. Ironikusból igazivá válhat a magyar narancs, vagy hazánk mint banánköztársaság. Ennek egyéb (személyi, strukturális és kulturális) feltételei már úgyis ideálisan biztosítattak.

Új vörösboros terület a Balaton déli partja. Hajdan itt hullámzott a mézédes víz, talán tetszenek emlékezni, ma partra vetett vízibiciklik bűzlő tetemei borítják a fövenyt. A balkanizálódó partvidék kitűnő lehetőségeket biztosít tehát a vörösbor-fakasztásnak is, melyben élen járnak a Konyáriak, idősb és ifjabb Konyári. A déli parti borvidék, mely ma a Balatonboglár nevet viseli, talajilag meg hegyileg (vulkánilag és mészkőileg) persze gyengébben van eleresztve, mint az északi, leginkább agyagos-homokos üledékekre fútt löszbe kapaszkodnak a tőkék, de a löszön termett szőlőből is príma bor lösz, ha annyit tálentumot zsúfolnak bele, mint a Konyáriak. Cabernet-jük gránátba hajló rubinszínű, sötét, feketébe hajló maggal, ami jelzi, hogy komoly anyaggal van dolgunk. Kiegyensúlyozott. elegáns illatában cédrusos-szilvás reflexek, szájban a gyümölcscuki fanyar aromája, a szilva és némi extraktédesség hullámzik telten és pasztózusan a finom tannin függönye előtt. Ízben is elegancia és tüzesség, szóval nagyon rendben van a dolog, komoly ételeket keres, olyanokat, mint a gazdagon fűszerezett bélszín vagy a vadállatok, illetve kemény sajtok és kemény beszélgetések mellé is ajánlható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik