Gazdaság

Nagyra törő tervek



Nagyra törő tervek 1
Szélerőmű. Versenyképes lesz?

Húsz százalékkal növelte a szél-energia részesedésére vonatkozó prognózisát a European Wind Energy Association (EWEA). A szélenergia-szektorban tevékenykedő cégeket tömörítő szervezet szerint így 2010-re nem 70 millió, hanem 86 millió európai számára termelnek majd energiát szélturbinák. Az EWEA úgy véli, minderre azért van jó esély, mert az európai szélenergia-piacon mostanáig az előrejelzéseket rendre túlszárnyaló növekedés zajlott le.

Jelenleg európai cégek uralják a 6,8 milliárdos világpiac 90 százalékát, és a 2002-ben üzembe helyezett erőművek 87 százalékát kontinensünkön telepítették. A technológia fejlettsége lassan olyan szintet ér el, hogy támogatás nélkül is versenyképessé válhat a fosszilis hordozókból nyert energiával szemben (természetesen csak ott, ahol megfelelő szelek fújnak).

Az EWEA szerint jelenleg több mint 24 gigawattnyi elektromos áramot termelnek Európában szélerőművek (ennek mindössze 1 százalékát az EU-hoz most csatlakozó országokban), amennyiben pedig ezt sikerülne a most meghatározott 75 gigawattra feltornászni, a beruházások 2001 és 2010 között várhatóan elérik a 49 milliárd eurót. Mindez több tízezer embernek ad majd munkát, és nagyban hozzájárul majd a kiotói egyezményben vállalt környezetvédelmi célok teljesítéséhez is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik