Gazdaság

Ezt már fújhatjuk



Ezt már fújhatjuk 1
Inflate és Ron Arad: Memo felfújható babzsák. Porszívózott körvonalak.

Az első tömeggyártásba vett felfújható bútor a De Pas, D’Urbino és Lomazzi tervezőtriász által jegyzett Blow fotel volt. Az olasz Zanotta cég 1967-ben piacra dobott műanyag fotelje ma az 1960-as évek pop-mozgalmainak és kultúrájának szimbóluma. Olcsó anyagválasztá-sánál és alacsony előállítási költségeinél fogva a fiatalok kultobjektjévé vált, s rengeteg másolata készült. A pop bútorok a hagyományos mobíliákkal ellentétben nem a tartósság igényével készültek, hanem eldobható és megunható puszta divatcikként jelentek meg a piacon. A fogyasztói társadalom gyors változásokhoz szokott igényeit voltak hivatottak kiszolgálni. A hatvanas években született meg a mulandóság kultúrája, szándékoltan értéktelen, tömegfogyasztásra szánt tárgyakból, a “ma használd, holnap hajítsd el” szemlélet jegyében. Az olcsóság persze demokratizmust is jelentett, a design magas kultúrákkal rokon, elitista gyakorlatával történő szembehelyezkedést, s a jó ízlés negligálását.




Ezt már fújhatjuk 2
Blow fotel 1967-ből. Designklasszikus ülőbútor a mulandóságnak.

A vegyipar soha nem látott fejlődésnek indult, új szintetikus anyagok (polipropilén, poliuretán) és szintetikus szálak (rayon, nejlon, terilén) jelentek meg. Tehát adott volt a technológiai háttér a test formáját teljesen követni tudó, maximálisan rugalmas, úgynevezett szoftbútorok előállításához. A bútorok felfújása vagy már a puszta kicsomagolás is igazi happening lehetett. A B & B Italia cég Up foteljei (poliuretán test nejlondzsörzé borítással) például vákuumfóliában, lapos csomagként érkeztek meg a felhasználóhoz, s felbontáskor néhány másodperc alatt felfújódva nyerték el végső dimenzióikat.



Ezt már fújhatjuk 3
Inflate: Tojástartó. Tervezőinek nemzetközi ismertséget hozott.

Ma újra divatosak a felfújható bútorok, s az innováció a buborékszerűség és a lágy körvonalak irányába mutat. Az 1995-ben két brit designer (Nick Crosbie és Michael Sodeau) által alapított Inflate felfújható tojástartójával és gyümölcsöstáljával robbant be a köztudatba. Vidám, bohókás és fiatalos tárgyaikkal, “légből kapott ötleteikkel” meghódították az egész világot, s a felfújhatóság valósággal védjegyükké vált. Céljuk, hogy az olcsó, alacsony presztízsű PVC-re, mint progresszív tervezői gondolatok megvalósítására alkalmas nyersanyagra, ráirányítsák a szakma és a felhasználók figyelmét. Tárgyaikat legtöbbször formára szabott, vékony PVC “lepedőkből”, low-tech eljárással vagyis hegesztéssel kivitelezik. Legutóbbi projektjük a világhírű designerrel, Ron Araddal közösen tervezett “babzsák” fotel, amelynek körvonala és komfortfokozata a porszívóval befújt illetve kiszívott levegő mennyiségével változtatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik