Gazdaság

Ezerszeres hatékonyság



Ezerszeres hatékonyság 1
A cukornál kétezerszer erősebb édesítő hatású taumatin kristályai.

Az egy főre eső éves cukorfogyasz-tás a világon évről évre nő, és ma meghaladja a húsz kilogrammot, annak ellenére, hogy számos, a cukornál jóval kevésbé egészség-telen szintetikus és természetes édesítőszer áll már az édesipar rendelkezésére.

Ghanai kutatók most a cukor kiváltását tűzték ki célul: a ma ismert egyik legédesebb vegyület, a taumatin tömegter-melésével próbálkoznak. Az eredetileg egy bokortermetű fás szárú növény, a Nyugat-Afrikában honos katemfe terméséből kinyert anyagot újabban génmódosított szervezetekkel próbálják előállítani.

A taumatin kémiai természete meglehetősen különbözik a cukor helyettesítésére használt vegyületekétől, mert nem szénhidrát, vagy alkohol, hanem fehérje. Valószínűleg ez okozza, hogy egyetlen grammjának édesítő hatása több mint két kilogramm cukorénak felel meg. A katemfe gyümölcsét így az afrikaiak régóta használják borok ízesítésére, a belőle származó taumatint pedig ízfokozóként (például rágógumikban), valamint üdítőitalok édesítőszereként néhány éve az Európai Unióban is engedélyezték.


Ezerszeres hatékonyság 2

Ghanai biokémikusok német segít-séggel már korábban kidolgozták a gyümölcsből származó vegyület por formájában történő kinyerésének technológiáját, s egy most épülő kutatóközpontban a fehérjét kódoló gén klónozásával próbálkoznak.

Amennyiben a gént sikerül élesztő-sejtekbe ültetniük, s ott működésre bírniuk, a tömegtermelés lehetővé válhat; a tervek szerint a módosított sejtekből kivont anyagot először az Egyesült Államokban dobnák piacra, ahol rohamosan nő a kereslet az alacsony kalóriatartalmú cukormentes édességek iránt, és a transzgén élőlényekből származó anyagokat tartalmazó élelmiszerek forgalmazásának sincs akadálya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik