Gazdaság

Tüdőbaj-teszt



Tüdőbaj-teszt 1
Kísérleti patkány.Gyors felderítő.

Máig a tuberkulózis az egyik legveszedelmesebb a fertőző betegségek közül: évente több mint 2 millió áldozatot szed. Azonosítása ugyan röntgenfelvételek alapján ma már gyerekjáték, ám a betegség korai stádiumában, a tüdőgümők kialakulása előtt már komoly laboratóriumi felszerelés szükséges hozzá; ilyenkor a köpet, vagy a vér baktériumtartalmát ellenőrzik. Az Apopo nevű antwerpeni szervezet kutatói most rendhagyó elemzéssel mutatják ki a Mycobacterium jelenlétét: afrikai óriáspatkányokkal szimatoltatják ki a kórokozót.

Az Apopo szakértői nem büntetéssel, hanem jutalmazással tanítják be állataikat, és Tanzániában már korábban sikerrel idomították a nagy termetű, akár három kilogrammosra is megnövő rágcsálókat taposóaknák felderítésére. Céljuk most az, hogy a rágcsálókkal elérjék a laboratóriumi tbc-tesztek 95 százalékos pontosságát.

Az állatok az eddigi kísérletek során tízezer köpetminta 77 százalékát azonosították sikeresen. A köpetből, vagy a vérből nevelt tenyészeteket ellenőrizve a patkányok még szebb eredményt produkáltak: a minták 92 százalékában orrolták meg a baktériumokat. A találatok száma pedig mindkét esetben növelhető, amennyiben egyetlen mintát 4-5 különböző egyeddel is megszagoltatnak. A patkányok gyorsabbak is a hagyományos módszereknél: míg egy labortechnikus naponta mindössze átlagosan 20 kenetet ellenőrizhet mikroszkóppal, addig egyetlen patkány fél óra alatt 150 minta tesztelésére képes.

A bámulatos szaglású állatokon alapuló diagnózis kidolgozását a Világbank is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik