Gazdaság

Drótmentes ötkarika

A Samsung vezeték nélküli sportinformációs rendszert fejleszt a 2004-es athéni olimpiai játékok gyorsabb, költségkímélőbb és biztonságosabb lebonyolításához.


Drótmentes ötkarika 1
Korszerű olimpiaszervezés. Drót nélkül hatékonyabb.

Olimpiai közvetítéseken rendszeresen lehetett látni hatalmas papírdosszié-kitól görnyedező, ide-oda futkosó alkalmazottakat, s a halmokban lázasan lapozó irodistákat. Ez azonban már a múlté. A Wireless Olympic Works (WOW) projekt célja éppen az, hogy az olimpia szervezői, alkalmazottjai és versenyzői a korábban megszokottnál gyorsabban és egyszerűbben jussanak hozzá az információkhoz. A Samsung által kezdeményezett fejlesztés főleg mobiltelefo-nokra és kéziszámítógépekre (PDA) alapul. A készülékek különböző vezeték nélküli technológiákkal kapcsolódnak a központi szerverekhez és egymáshoz, azaz az információkat az érintettek ezentúl időhöz és helyhez nem kötötten is megkap-hatják. Az új rendszert a koreai cég a Schlumbergerrel – az olimpia partnercégeinek egyikével -, valamint a Cosmote görög mobilszolgáltatóval közösen fejlesztette ki.

A WOW valódi sportinformációs rendszer. Egy olimpia során a szervezőknek több millió információt kell eljuttatni a címzettekhez. Egyebek mellett a versenyeredményeket, a selejtezők alapján kialakult sorrendeket és további versenybeosztásokat, az egyes olimpikonok edzéseinek helyét és idejét, a szállás címét, de azt is, hogy a versenyzőt honnan, melyik buszjárat juttatja el a megfelelő helyre. A rendszerrel persze lehetővé válik a csoportos üzenetküldés is, a résztvevők nézegethetik továbbá a térképeket, útvonalterveket, hogy könnyebben tájékozódhassanak. Természetesen a rendszerben különböző biztonsági szintek vannak, így az egyes információkhoz csak az arra jogosultak férhetnek hozzá.




 A WOW négy fő komponense  
MOBILE INFO 2004. Vezeték nélküli, mobiltelefonról elérhető információs portál. A játékokkal kapcsolatos hírek, az időbeosz-tás, az egyes események ered-ményei tekinthetők meg rajta keresztül.
INFORMATION ON DEMAND. Automatikus figyelmeztetéseket, a sportesemények eredményét, és a kiválasztott ország érem-szerzési jelentéseit közvetíti közvetlenül a telefonra. A fel-használók kiválaszthatják azokat az eseményeket és információkat, amelyekről folyamatosan értesülni szeretnének.
OLYMPIC COMMUNITY MESSA-GING. A rendezők és a résztve-vők folyamatos tájékozódását segíti. Megkönnyíti az elmaradt események és időrend-módosí-tások menedzselését is. Az Emergency Alert Messaging (vészhelyzet üzenőrendszer) szolgáltatás baleset és tűz esetén információt küld a megfelelő sürgősségi szolgáltatást végző szervezetnek is.
MOBILE CONTENT. Szórakoz-tató tartalmakat nyújt a WOW felhasználóinak: olimpiai dalokat, csengőhangokat és játékokat lehet letölteni.

Az olimpiai résztvevők infor-málása 1960 előtt rengeteg pa-pírt és elképesztő mennyiségű, alacsony hatékonyságú kézi munkát igényelt, ami ráadásul állandóan magában rejtette a hibázás lehetőségét. Bár az információs rendszerben már a barcelonai játékok (1992) óta főleg számítógépek dolgoznak, még az internet megjelenése sem oldotta meg azt a súlyos problémát, hogy a megfelelő információk mindig egy másik emberen keresztül jutottak el a címzetthez. Szintén kellemetlen korlát a helyhez kötöttség: bár jó ideje digitális hálózatokon terjednek az adatok, azokhoz csak az arra berendezett számítógépes szobákban lehetett hozzá-férni – sokszor nem kevés sorban állás és időveszteség árán.

A modern mobil készülékek hatékony és rugalmas eszközök, ráadásul a java-támogatással számtalan egyedi alkalmazás építhető rájuk. Ezen túlmenően persze lehetővé teszik a nyilvános WAP és weboldalak elérését, e-mail küldését, szöveges formátumú üzenetek fogadását és persze telefonhívások lebonyolítását – ezek mind nemzetközileg elfogadott szabványok, amelyek garantálják a kompatibilitást. A rendszer tehát olyan meglévő, tesztelt technológiákon és szabványokon, alapul, mint a kliens/szerver protokoll, Java, WAP, sms és GPRS rendszerek. Különböző feladatkörű embereknek a szervezők más-más típusú készülékeket adnak, olyat, amely legjobban megfelel az igényeiknek. Különösen fontos, hogy a WOW vezeték nélküli technológiája nemcsak a személyzet hatékonyabb kihasználását teszi lehetővé, de biztosítja a takarékosabb működést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik