Gazdaság

Mi is történik a forinttal?



Mi is történik a forinttal? 1
Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési vezetője

Ha nem volna olyan húsba vágó, talán már unalmas lenne a téma, hiszen a csapból is ez folyik: “gyengül a forint”, “devizaválság”, “spekulációs támadás”. A forint a tavaszi átlagos árfolyamához képest mintegy 10 százalékot gyengült, meglepetést okozva a gazdaság majd’ minden szereplőjének. A kormány reflexszerűen a “gonosz spekulánsokat” okolja mindezért, míg az ellenzék hasonló csuklógyakorlat-tal a kormányra mutogat. De mi is történik?

HIÁNYBETEGSÉG. Túlontúl leegyszerűsítő megközelítés mindent a gaz spekulánsok számlájára írnunk, még ha a spekuláció kétségkívül játszik is némi szerepet. Bármily furcsa is, a deviza árfolyama az utóbbi hónapokban nem a forint elleni, hanem a forint melletti spekulációtól, pontosabban annak hiányától szenved. Történt ugyanis, hogy számos – ráadásul Magyarország és annak tőkepiaca méretéhez képest nagy pénzeket mozgató – kötvénybefektető évekkel ezelőtt úgy érezte: az Európai Unióhoz csatlakozó, gazdaságilag és társadalmilag felzárkózó, azaz konvergáló ország kedvező lehetőségeket nyújt kötvénybefektetései számára. A kiszámíthatóvá váló gazdasági és jogi környezet elősegíti a külföldi tőke beáramlását, előremozdítva a csatlakozó országok fejlődését, miközben az EU-tagság után megcélzott eurózónás ambíciók ezen országok kormányainak gazdaságpolitikáját évekre olyan kényszerpályára állítják, amelynek eredménye kiegyensúlyozott államháztartás, alacsony infláció és értelemszerűen alacsony kamatszint lesz. A következtetés egyértelmű: fektess be az ország devizájába és kötvénypiacába, és élvezd a pénzügyi eszközök körében is érvényesülő (ár)konvergencia által biztosított folyamatos felértékelődést!

Mindezek eredményeként a konvergencia slágerstratégiává vált. A piacok túlzsúfolttá, “túlvettekké” váltak, ahol egy kisebb megingás, egy mérsékelt kétely is elegendő ahhoz, hogy ne legyen több vevő, az eladók pedig igyekezzenek pozícióikból szinte bármi áron korábban kiszállni.

A “hosszú távú”, gigantikus pénzek felett diszponáló úgynevezett konvergencia-befektetők, valamint a körülöttük repülőhalakként cikázó kisebb portfólióbefektetők, befektetési bankok, hedge fundok két hibát követtek el. Az egyik az volt, hogy bíztak a csatlakozó országok kormányainak hosszú távú szemléletében és konvergencia melletti feltétlen elkötelezettségében. Ez különösen két kiemelt pozícióban levő ország, Magyarország és Lengyelország esetében nem bizonyult reális feltételezésnek. A másik figyelmen kívül hagyott tényező a piac mérete volt. A 10 csatlakozó ország sikersztorijának agresszív megjátszására szerkezeti okokból mindössze két kötvénypiac volt alkalmas: a magyar és a lengyel. Így a beáramló portfóliótőke e kettőre zúdult, lenyomva a kamatszinteket és felértékelve a devizákat.

A magyar gazdaság 2001-2003 folyamán kezdett szétcsúszni. Nem nagyon, csak egy kicsit. Ez a szétcsúszás azonban egy kis, nyitott, tőkehiányos gazdaság szempontjából éppen a legfontosabb dimenzióban, a folyó fizetési mérleg deficitjének felduzzadásában, és annak egészségtelen finanszírozásában jelentkezett. A külső egyensúly hiánya a GDP mintegy 6,5 százalékára tágult, a stabil finanszírozást nyújtó működőtőke-beáramlás lelassult, sőt, a vállalatközi hiteleket is figyelembe véve negatívvá (!) vált. A deficitből származó forintkínálat keltette árfolyamgyengülést a konvergenciában vakon bízó portfólióbefektetők mértéktelen kötvényvásárlásai egy ideig ellensúlyozni tudták – addig, amíg rá nem ébredtek, hogy csak az általuk fújt lufi tartja a “víz felett” a devizát.

MÉG NEM VOLT FORDULAT. A józanodás a túlvett tőkepiacokra jellemző módon hirtelen és drasztikusan következett be. Amikor jött egy nagyobb eladó, hirtelen nem volt vevő, a kötvényhozamok forgalom nélkül megugrottak, a forint pedig hirtelen gyengülni kezdett. A legrosszabb az, hogy számottevő eladás a kiszáradt piacon nem történt. A gyengülő trendben még nem volt trendfordulót jelző akceleráció – amikor általánossá válik az eladási pánik -, ellenkezőleg, még mindenki optimistán tekint a jövőre és várja, hogy begyógyuljon az átmenetileg (?) veszteségessé vált pozíciója.

A helyzet értékelésének kritikus eleme, hogy felismerjük: a forint január óta gyengülő trendben van, és egyelőre nincs jele annak, hogy az netán megfordulna. A gyengülés ráadásul a külső finanszírozás egészségtelen szerkezete miatt fundamentálisan is alátámasztott, és havonta stabilan 450-500 millió euró kötvénytípusú tőkebeáramlásra van szükség, hogy az árfolyam legalább ne essen tovább. Amíg ez az állapot fennáll, addig sem nyugodtabb árfolyamra, sem stabilabb kamatszintekre ne számítsunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik