Gazdaság

Buborék, buborék



Buborék, buborék 1
Unió 1999, Brut, Hilltop

A pezsgő, mármint az igazi, macerás és drága jószág, nyeli a pénzt, mint mi a pezsgőt, és sajátos, a csendes (azaz nem szénsavas) borászaton túlmutató tudást igényel. Tudnivaló, hogy az igazi pezsgő palackban erjed és érik, a szőlőszemben a nap előhívta cukor ott erjed alkohollá, miközben szén-dioxid keletkezik. Van úgynevezett tankpezsgő is, ahol a palackot irdatlan tartályok jelképezik, és vannak a pezsgősítésnek egyéb átmeneti formái is, de az nem az igazi. Azért nem, mert a jellegzetes pezsgős illatok-ízek csak a palackban soká pihenő pezsgőben fejlődnek ki a szofisztikált élesztő-gombák önfeláldozó munkája révén, a világ sajnos úgy van kitalálva, hogy ami jó, az fáraszt, hizlal, és hogy nem lehet kispórolni az irtózatos munkát a minőségből.

Jóllehet a Hilltop – a tiszta, gyümölcsös, piacos borok fellegvára – nem pezsgőgyár, kellemes és profi habzóbort komponált a vállalat főborásza, Kamocsay Ákos. A habzóbor nem is jó kifejezés, a magyarban ez inkább ama zajos borokat illeti, melyekbe kívülről nyomatik bele a buborék, buborék, piros, sárga zöld és kék. Az efféle buborék nagyobb, karcosabb és hamarabb illan, mint a palackban keletkezett, ez is egy érv, ami a palackban erjedő-érlelődő, más szóval tradicionális, avagy champagne-i metódussal készülő pezsgő mellett szól (ami ellene szól, hogy marha drága és macerás).

A Kamocsay pezsgője chardonnay- pinot noir küvé alapborból készült, jó kis soproni alapanyagból, ahol a hűvös szellők szép savakat gyűjtenek a szőlőszembe, ami a jó pezsgő-alapbor gerince. Tiszta illatában némi fajtajelleg, szájban kellemes, könnyed, olvadékony szénsav, és az a telt, kerek, kiegyensúlyozott íz, amit csak a palackos érlelés, a pezsgő hosszas finomseprőn való tartózkodása képes kölcsönözni a csontszáraz, magyarul brut, azaz literenként 15 grammnál kevesebb cukrot tartalmazó bornak.

Sikeres kísérlet az Unió, konkrétan és átvitt értelemben is, remélhetően lesz folytatása. A Hilltop pezsgője jó lehet aperitif gyanánt, ajánlható egyszerű, friss, hétköznapi osztrigás früstükünk mellé, egyáltalán: reggeli előtt, valamint érzéki jelenetek kísérője gyanánt. Fogyasztása közben jó arra gondolni, hogy hehe, csak elvergődtünk keletről nyugatra, a kies Szovjetunióból az Európai Unióba, és akinek ez nem tetszik menjen a… vissza oda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik