Gazdaság

Döcögő Európa

Az eurózónában a második negyedévi GDP 0,1 százalékkal visszaesett az első negyedévhez képest - közölte nem végleges adatok alapján az Eurostat. Ez csalódás, hiszen a korábbi becslések inkább stagnálást jeleztek.

Az Európai Unió tizenöt országa közül visszaesett Belgium, Dánia, Németország, Franciaország, Olaszország GDP-je, miközben Spanyolország 0,7, Finnország 0,6, Görögország 0,4 százalékos gyarapodást produkált az első negyedévhez képest.


Döcögő Európa 1

Mindennek ellenére Brüsszel a korábbi előrejelzéséhez hasonlóan ítéli meg az év második felének növekedési kilátásait: a harmadik negyedévben 0,0-0,4, a negyedikben pedig 0,2-0,6 százalékra várja az előző három hónaphoz viszonyított gyarapodást. Ehhez az kell, hogy Németországban az év második fele legalább szerény mértékű növekedést hozzon az eddigi visszaesés helyett, ám erre csakugyan lát esélyt a berlini DIW gazdaságkutató intézet.
Éves összehasonlításban a közös pénz országainak GDP-je 0,2, a 15 uniós országé pedig 0,5 százalékkal nőtt. Az Egyesült Államok és Japán gazdasága eközben immár tartósan 2 százalék fölötti ütemben gyarapodik (lásd a grafikont). A GDP felhasználásának szerkezete Európában és Amerikában hasonlít egymásra: itt is, ott is a háztartások és a kormányzat fogyasztási kiadása a húzóerő, e két tétel a teljes összterméket messze meghaladva bővül, az export visszaesik, az import viszont gyarapszik, bár a második negyedévre jelentősen lelassult ütemben. Lényeges eltérés viszont, hogy Európában szűkül, Amerikában viszont bővül az állóeszköz-beruházás. Japán teljesen más pályát fut be az import növekedését messze meghaladó exportgyarapodással és alig élénkülő belső fogyasztással.

Az eurózóna ipara a második negyedévben 0,9 százalékkal kevesebb hozzáadott értéket állított elő, mint egy évvel korábban, az építőipari visszaesés 0,8 százalékos, az agrárgazdaságban és a szolgáltató szektorban viszont 0,4-1,4 százalékos GDP-növekedést mértek.

Az OECD múlt héten közzétett előrejelzése szerint az idei gazdasági növekedés az Egyesült Államokban megközelíti a 2,5 százalékot, Japánban pedig meghaladja a 2 százalékot. Az eurózónában viszont csak fél százalék körüli gyarapodásra számítanak, míg a brit gazdaságban fellendülést várnak az év második felére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik