Gazdaság

Cuvée Carissimae 2000, Tiffán Ede és Zsolt


Cuvée Carissimae 2000, Tiffán Ede és Zsolt 1

Súlyos mulasztást pótolunk, amikor a Carissimae-ről írunk végre a Figyelő hasábjain. A Carissimae nagy bor, melyben egymásra talál az ügyesen és hitelesen megfogalmazott, nagy marketingértékű mítosz és a szerencsés kézzel rajzolt címke. Carissimae, azaz a legdrágábbnak, mondja a szép hascímke, ami nem annyira az árfekvésre céloz, mint inkább arra a sírfeliratra, mely Tiffán Ede pincéjében látható, és amelyet maga a borász lelt a Kopár-dűlő forgatása közben csaknem két évtizede. A töredéken megrendítő sírfelirat olvasható, amely szerint a követ a 25 évesen elhunyt legdrágább feleségnek, Lucia Apuleiának állította a gyászoló férj. Tiffán Ede és fia, Zsolt, akik egyenrangú alkotótársként vesznek részt a mérvadó és sikeres pincészet menedzselésében, azért választották e szót a bor nevéül, hogy jelezzék: a bor kitüntetett helyet foglal el eddigi életművükben.

A Carissimae, amelynek 2000-es évjárata ezen a héten kerül a polcokra, az egyre nagyobb magyar vörösborok egyik legszebbike. A komplex bordeaux-i, illetve mediterrán stílusú-jellegű vörösök között Villányban és Szekszárdon egyre több egyre nagyobb bor fejlődik ki, a mi szerencsénkre. A tudatosan komponált és felépített Carissimae szóban forgó évjárata még nem mutat tökéletes összhangot, az 1999. évihez képest némi tanninhangsúly és fiatalosság jellemzi, de a nagyságnak ugyanazokat a jegyeit viseli, mint nővére, az eggyel korábbi évjárat. Azért nővére, mert a Carissimae-nek komplexitása-robusztussága mellett van egy sajátos édessége-bájossága, uniszex, mint Mona Lisa, akiről a sok buta esztéta azt hiszi, hogy egy hölgy arcképe, holott Leonardo önarcképe. A bíbor bor fiatalos, lila éle feketés magba mélyül, illata nehéz és alkoholos, ugyanakkor nagyon gyümölcsös, némi dohánnyal és csokival, a visszafogott barrik jeleivel. Szájban nagyon komplex és testes, elegáns bársonyossága és szilvalekváros pasztózussága nagy tűzzel, magas, mediterrán borokat idéző alkohollal párosul, a bő kétéves újhordózás adta visszafogott barrik-íz szép, az alkohol-sav-tannin relációban a tannin még csiszolódni fog.

A Carissimae nem a hétköznapok bora: nobilis vadakhoz, bárányhoz, bélszínhez, aromás, nehéz sajtokhoz, cheddarhoz, parmezánhoz, erdei gombás sőt trüffeles ügyekhez ajánljuk, jól bírja továbbá a nívósabb zsíros-magyaros megközelítéseket és a nobilis, jó társasági diskurzusokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik