Gazdaság

Vérvizsgálat otthon

A nehézkesen végezhető laboratóriumi vérelemzés helyett otthoni felhasználásra alkalmas teszt-egységcsomagokat fejleszt a chipgyártásban otthonos NEC. A cég a különböző bakteriális fertőzéseket, a vércukor- és koleszterinszintet, valamint az egyéb, a rutin vérvizsgálatok során azonosítható vegyületeket és fehérjéket mutatná ki biolapkáival.


Vérvizsgálat otthon 1

Fiola. Házi diagnózis

A NEC elkészítette házi laboratóriumát, amely két gyufaskatulya méretű elemből áll: ezek közül az egyik elválasztja a vérplazmát az alakos (sejtes) elemektől, a másik pedig molekulaméretük alapján sorrendbe állítja a plazmában található vegyületeket. A NEC jelenleg DNS azonosítására használja a rendszert – az örökítőanyag elemzéséből például a veleszületett betegségek, vagy tumorsejtek jelenlétére lehet majd következtetni. A fejlesztések következő fázisa az egyéb anyagok mennyiségének mérése lesz: a chipen lévő vegyületek vérbeli koncentrációját egy reagenssel megfestve, színkódok alapján lehet majd megállapítani.

Biochip fejlesztésekkel más chipgyártók is foglalkoznak: a Motorola például már ma rendelkezik a DNS tesztelésére alkalmas készülékekkel. Ezek azonban nagy méretük és teljesítményük miatt hatékonyan csak mintasorozatok elemzésére használhatók, s egyelőre csak laborokban működnek; várható azonban, hogy hamarosan ez a cég is megjelenik otthoni felhasználásra alkalmas chipjeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik