Gazdaság

Várakozások – Borúra derű?

A gyenge évet záró tőzsdei cégek eredményei az idén lendületesen nőhetnek.

Elemzők a harmadik negyedéves számok ismeretében tovább csökkentettek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett cégek 2002-es eredményvárakozásain – hasonlóan a 3 hónappal korábbiakhoz. A BUX-súlyozással számított átlagos profitnövekedés – a Mol torzító hatásától tisztítva – mindössze 1,7 százalék lesz a piacon 2002-ben a Portfolio.hu által megkérdezett 12 elemző csapat szerint. Az enyhe növekedés ráadásul reálértéken számolva már 3,4 százalékos gyengülést tükröz. Az idei esztendőt illetően viszont az elemzők optimisták: az átlagos egy részvényre jutó eredmény 10,5 százalékos bővülése már reálértéken is emelkedést ígér.


Várakozások – Borúra derű? 1

Az elmúlt évet jellemző igen mérsékelt profitdinamika nem a nagy BUX súllyal rendelkező blue chipek bűne, a gondok okát a középmezőny tagjainál kell keresni. Az Egis például nagyban felelős a visszaesésért, de a társaság romló fundamentális teljesítménye – köszönhetően a deramciclane sztorinak – szerencsére már nem befolyásolta a szárnyaló árfolyampályát. A Pannonplast esetében az elemzők csak a harmadik negyedéves eredmény közzététele után építették be modelljeikbe a drámai teljesítményromlást, az árfolyam esésével párhuzamosan csökkentek a 2002-es eredményre adott prognózisok. A műanyagipari társaságtól 2001 márciusában a 2002-es évre még 694 forintos egy részvényre jutó eredményt (EPS) vártak a megkérdezett szakemberek, ám ez az érték mostanra 34 forintra módosult.

A középmezőny másik negatív hőse a Rába. A 2001-es esztendő második leggyengébben teljesítő BUX-tagjától az elemzők immár veszteséget várnak, de a BÉT másik gépipari társaságánál, a NABI-nál is véget ért egy álom, a 2002-es EPS-előrejelzések most először szenvedtek törést. A Graphisoft eredménybecslése tovább romlott a negyedév folyamán, a veszteség, úgy tűnik, elkerülhetetlen. A középmezőny üdvöskéje a Démász volt: az áramszolgáltató EPS értékére vonatkozó elemzői becslések a jó harmadik negyedéves eredmény után számottevően emelkedtek.

Az elemzők szerint az idén aligha fordul nagyot a világ a BÉT-en. 2003 negatív hősei várakozásaik szerint szinte pontosan ugyanazok a társaságok lesznek, mint a tavalyi esztendőé: a NABI, a Pannonplast, a Rába. Bár a megkérdezettek mindhárom cég esetében lényeges eredményjavulásra számítanak, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a látványos növekedés csak a rendkívül alacsony bázisértéknek tudható be.

A 2003-as esztendőt illetően már érdemes a Mollal együtt vizsgálni a piaci előrejelzéseket: a szakemberek igen dinamikus, reálértéken számolva 15,5 százalékos átlagos profitbővülést vetítenek előre. A felfutásnak ez esetben is az a szépséghibája, hogy a háttérben a Mol igen gyenge bázisidőszaka áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik